Белият дом: Байдън очаква конструктивен разговор със Си Дзинпин

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин в рамките на срещата на върха в Сан Франциско през ноември за "конструктивни" разговори, съобщиха от Белия дом.

Коментарите бяха направени дни след като външният министър на Китай направи рядко посещение във Вашингтон, за да подготви почвата за среща на Си с Байдън на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Китай все още не е потвърдил, че Си ще дойде.

"Стремим се да проведем конструктивен разговор, среща между лидерите в Сан Франциско през ноември", заяви прессекретарят Карин Жан-Пиер за дългоочаквания диалог.

"Това ще се случи следващия месец през ноември. Ще проведем конструктивен разговор в Сан Франциско. Мисля, че току-що го потвърдих", добави тя.

Високопоставен служител на американската администрация заяви пред АФП: "Съществува принципно споразумение за среща в Сан Франциско през ноември. Все още работим по важни детайли, необходими за финализирането на тези планове".

Байдън и Си не са имали контакт след срещата в Бали през ноември 2022 г.

От години отношенията между двете най-големи икономики в света са напрегнати, тъй като те се борят за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и извън него и тъй като Пекин засилва сътрудничеството с Русия в опит да намали господстващото положение на САЩ.

След като миналата седмица топ дипломатът на Пекин Ван Йи се срещна с висши американски служители, Белият дом заяви, че двете страни "работят заедно за среща на най-високо ниво"".

В събота обаче китайският външен министър заяви, че пътят към разговорите все още "не е гладък".

Двете страни трябва да "премахнат пречките, да преодолеят препятствията, да засилят консенсуса и да постигнат резултати", каза той./БГНЕС