Белият дом изключи конституционно решение на дълговата криза

Президентът Байдън не планира да се позове на 14-ата поправка, за да предотврати фалит на САЩ, заявиха от Белия дом днес, изключвайки конституционно решение на настоящата дългова безизходица.

Байдън и републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти проведоха три кръга от разговори на четири очи, за да се опитат да постигнат споразумение за вдигане на сегашния лимит на заемите, така че САЩ да могат да изпълнят съществуващите си бюджетни разходи.

Позоваването на 14-та поправка на конституцията, която според някои юристи би позволила на Министерството на финансите на САЩ просто да пренебрегне лимита на дълга, "няма да реши настоящия проблем, който имаме в момента", заяви пред репортери прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Преди това Байдън заяви, че проучва дали може да се позове на 14-ата поправка, но се опасява от икономическите щети, които биха могли да възникнат, докато траят евентуалните правни спорове.

Забележките на Жан-Пиер подсказват, че той е оставил настрана всички планове, които може би е имал да използва конституционен механизъм за разрешаване на дълговата криза.

Жан-Пиер като че ли изключи и възможността за краткосрочно удължаване на тавана на дълга, за да се даде повече време на екипите на Байдън и Маккарти да преговарят, като заяви пред репортери, че подобно решение "не е на дневен ред"./БГНЕС