Белият дом: Русия е готова да атакува цивилни кораби в Черно море

Русия обмисля да атакува цивилни кораби в Черно море и след това да хвърли вината върху украинските сили, заяви високопоставен служител на Белия дом.


"Руските военни може да разширят обхвата на атаките си срещу украински зърнени съоръжения, като включат и нападения срещу цивилни кораби", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Адам Ходж пред АФП.

Той заяви, че твърдението се основава на наскоро разсекретени разузнавателни данни.

То дойде след ракетната атака и нападението с безпилотен самолет от страна на Русия срещу пристанищния град Одеса, както и решението на Кремъл да се оттегли от международна сделка, позволяваща безопасното преминаване на огромния украински износ на зърно през Черно море до световните пазари.

Москва заяви, че ракетите ѝ са били насочени към военни цели в Одеса, но Ходж подкрепи украинските обвинения, че атаката е унищожила "селскостопанска инфраструктура и 60 000 тона зърно", лежащи в готовност за износ.

Според служителя на Белия дом този вид атаки сега могат да обхванат и цивилни кораби. А Русия организира операция, за да изглеждат подобни атаки като извършени от Украйна, каза той.

Ходж цитира публикуването от Русия на видеоклип, на който се вижда как нейните сили откриват и унищожават "предполагаема украинска морска мина".

В същото време "нашата информация сочи, че Русия е поставила допълнителни морски мини в подходите към украинските пристанища. Смятаме, че това е координирано усилие за оправдаване на евентуални атаки срещу граждански кораби в Черно море и за хвърляне на вината за тези атаки върху Украйна".

Руското министерство на отбраната заяви, че всички кораби, плаващи към украинските пристанища в Черно море, оттук нататък ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на военни товари, а държавите, под чийто флаг плават, "ще бъдат считани за въвлечени в украинския конфликт на страната на киевския режим". /БГНЕС