Bellingcat: Издирван в САЩ крайнодесен екстремист се укрива в България

Американският крайнодесен екстремист Роб Рундо се укрива в Пловдив, съобщава разследващият сайт Bellingcat.

Рундо го грозят до 10 години затвор, ако бъде осъден по обвинения в размирици и заговор в процес, който трябва да започне през пролетта на следващата година в Лос Анджелис.

Той има крайнодясна модна марка, която популяризира и постоянно публикува постове в многобройните си канали в Telegram, без да указва къде се намира. Но по снимка, публикувана в един от каналите му в Telegram на 31 октомври 2022 г., на която той е с ново яке, Bellingcat откри местонахождението му.

Използвайки Google Street View, разследващите журналисти разкриват, че стената, пред която се е снимал, е на жилищна сграда в Пловдив, втория по големина град в България.

Съосновател на Rise Above Movement (RAM), вече несъществуваща американска банда на бели супремасисти, 32-годишният Рундо беше обвинен през 2018 г. във връзка с насилствени сблъсъци на няколко митинга в Калифорния през 2017 г. През юни 2019 г. делото му е прекратено от калифорнийски съдия с мотива, че Законът за борба с безредиците, по който Рундо е обвинен, е противоконституционен. В някакъв момент след това Рундо напуска Съединените щати като свободен човек и се отправя към Европа. В коментари за процеса, Рундо твърди, че е действал при самозащита.

През ноември 2020 г. Bellingcat разкри, че Рундо, очаквайки резултата от федералното обжалване на отхвърлянето на делото му, изгражда нова база за себе си и дейността си в Белград, Сърбия. По-малко от три месеца след публикуване на разследването, сръбските медии съобщиха, че Белград е изгонил Рундо от страната.

Но както по-късно установяват от Bellingcat, до ноември 2021 г. Рундо отново е бил в Сърбия.

Върховният съд отхвърля обаче молбата му за обжалване през януари 2022 г. Съдебният процес срещу него е насрочен да започне в залата на федералния съд в Лос Анджелис през април 2023 г. Срещу Рундо са повдигнати две обвинения по федералния Закон за борба с безредиците (подпомагане и подстрекаване към бунт и заговор за нарушаване на Закона за борба с безредиците), за всяко от които се предвижда максимална присъда от 5 години затвор. Един от тримата му съдружници е бил задържан по същите обвинения през май 2022 г. и се намира в следствения арест. Другите двама негови сътрудници са на свобода под гаранция с условия, които включват предаване на паспортите и ограничаване на пътуванията до Южна Калифорния.

Известно е, че Рундо не е участвал в нито едно от съдебните заседания през 2022 г.; в публичен съдебен документ от март дори се отбелязва, че адвокатът на Рундо "не е успял да се свърже и да комуникира" с него.

На 16 октомври 2022 г., след няколко седмици публикуване на снимки и видео от места в Северна Македония и Гърция, Мейфийлд публикува своя черно-бяла снимка с надпис "На път". За разлика от предишните публикации, Мейфийлд не отбелязва местоположението на тази снимка. Въпреки това Bellingcat успява да определи геолокацията на тази снимка на Мейфийлд - Пловдив, България. Открито е и точното място: автобусна спирка в северната част на града.

На 22 октомври 2022 г. Рундо публикува линк към цветни снимки, на които той е модел на нова марка дрехи. Тази линия дрехи се продава от френски търговец на неонацистки облекла. На 1 ноември Рундо публикува черно-бяла снимка от същата локация, на която е с черни слънчеви очила и същата марка яке.

На 3 ноември 2022 г. Рундо публикува черно-бял видеоклип, на който се вижда как боксира в сянка на малък боксов ринг. Рундо изтрива видеото по-малко от четири часа след публикуването му. Благодарение на изображение на стената, което се вижда на заден план, скоро е разкрито местоположението - Perfect Fitness, на около 20 минути пеша от местоположението на предишните снимки.

На 7 ноември 2022 г. той публикува в канала на модната си марка в Telegram така наречената "снимка на поддръжник", на която се вижда неидентифициран мъж с гръб към камерата, седнал в бар. В снимката има няколко улики, които веднага показват местоположението ѝ - Rock Bar Download, популярен бар в центъра на Пловдив, на половин час пеша от снимките със стената.

Bellingcat се е свързал с Министерството на вътрешните работи на България, за да попита дали знае за присъствието на Рундо в страната и дали работи с американските власти за неговото издирване, задържане или екстрадиране. Говорител на министерството насочил въпросите към националната полиция на България, която заявила пред Bellingcat, че е запозната с въпросите, но тъй като те се отнасят до оперативни (потенциално текущи) разследвания, не може да предостави коментар към момента на публикуването.

Главният канал на Рундо в Telegram беше забранен от магазините на Google Play и App Store на Apple през май 2022 г., което означава, че потребителите трябва да изтеглят приложения директно от Telegram, за да имат достъп до него. Впоследствие броят на последователите на Рундо спада от над 13 000 абонати през май 2022 г. до приблизително 10 400 абонати към ноември 2022 г., което представлява спад от 20%.

"Рундо е по-малко популярен, отколкото би искал", казва пред Bellingcat Джошуа Фишър-Бирх, изследовател от базираната в САЩ неправителствена организация Counter Extremism Project. "Рундо няма профила на влиятелен човек, което вероятно иска и което се затруднява и от невъзможността му да използва лесно основните социални медии."

Другите канали на Рундо в Telegram също не се справят добре. Резервният "нецензуриран" канал, който Рундо е създал през май, все още има по-малко от 5000 абонати към ноември 2022 г.; други, включително неговите модни марки и новият личен канал, който той е стартирал през април 2022 г., имат само няколко хиляди последователи.

Международното присъствие на Рундо обаче очевидно му позволява да се учи от опита на други крайнодесни движения. В един от каналите си в Telegram през май 2022 г. Рундо публикува аудиозапис на почти тричасов разговор с Алекс Дейвис, съосновател на британската неонацистка група "Национално действие", която през 2016 г. е обявена за терористична група от британските власти. По времето на публикуването на разговора Дейвис е осъден за членство в терористична организация и е вкаран в затвора, като в крайна сметка получава присъда от 8,5 години. Въпреки това Рундо описва "Национално действие" като "пионер в уличната младежка политика" и насърчава последователите си да "си водят бележки и да се учат от „Национално действие".

Фишър-Бирх предупреждава, че Рундо все още е опасен и "се опитва да си спечели последователи в американската крайна десница". Рундо продължава да ръководи модел на бойни клубове в САЩ и извън тях, като се насочва към млади мъже и ги вербува в гимназии, спортни зали и на други места. Освен това, казва Фишър-Бирх пред Bellingcat, Рундо все повече подчертава необходимостта членовете да бъдат обучени, готови и твърдо решени като "воини" да използват физическо насилие срещу своите врагове.

Bellingcat се свърза с Рундо чрез неговия акаунт в Telegram, за да поиска коментар за тази статия, и го попита дали има законно право да пребивава в Европейския съюз, защо е напуснал Сърбия и дали ще се върне в САЩ за процеса през април 2023 г. Към момента на публикуване на статията той не е отговорил на молбата.

Изглежда, че Рундо е зает с модната си марка. "Ще имаме едно последно голямо представяне на всички нови артикули преди Коледа, така че останете на линия", написа Рундо в канала на марката си на 29 ноември 2022 г. - като отново публикува снимка, направена пред незабележителната стена с една червена ивица в Пловдив. /БГНЕС