Белобрадова: Твърдо решени сме да дадем възможност и убежище на всеки

Реакцията на страната спрямо българите, които искат да се евакуират от Украйна, е абсолютно адекватна. Ние взехме веднага мерки, когато можахме. Това заяви пред БГНЕС депутатът от „Демократична България” Елисавета Белобрадова.

Разбира се, че ще има известни технически трудности, за да можем всъщност да отговорим адекватно с екипа, с който разполагаме, на огромната нужда на хората в момента, тъй като, както знаете ние имаме българи в Украйна, които са с българското самосъзнание и имаме българи, които просто пребивават там. Има и украинци, които искат да потърсят убежище в България, посочи Белобрадова.

„Разбира се, че администрацията няма да може да се справи съвсем перфектно, както биха искали хората, но ще се справи и със сигурност както МВнР, така и цялата държава, сме твърдо решени да дадем възможност и убежище на всеки, който поиска”, посочи тя.

Елисавета Белобрадова каза още, че България вътрешно няма никакви ограничения по отношение на приема на хора, но Украйна може да наложи такива във връзка с мобилизацията.

„Доколкото разбираме до вчера границите пунктовете бяха отворени всички, сега, тъй като г-н Зеленски, излезе със заповед за забрана на напускането на мъже между 18 и 60 години от Украйна, тук трябва да се види вече какъв е режимът на напускането, но жени и деца със сигурност ще приемаме, а всичко останало зависи от украинската страна - какво те са решили като вътрешно законодателство”, обясни народният представител.

Още през вчерашния ден тя публикува важна информация чрез фейсбук профила си, насочена към хората, искащи да напуснат територията на Украйна, в който обясни: „1. Защо телефоните на Кризисния център, публикувани на сайта на Външно министерство дават свободно и сякаш никой не вдига? - Всички служители на кризисния център са мобилизирани, просто системата е неадекватна и когато всички телефони са заети, сигналът дава свободно за тези, които се обаждат. Бъдете търпеливи, моля и опитайте пак. 2. Как можете да пребивавате в България? - Ако имате украински лични документи, можете да преминете границата и да останете за 90 дни в България, а можете да поискате бежански статут и да стартирате процедура. 3. Ако пишете на Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание. и оставите координати, МВнР ще се свържат с Вас в случай, че не можете да се свържете по телефона. 4. Официалната информация до тук е, че всички гранични пунктове работят”. /БГНЕС