Белодробната болница във Велико Търново може да остане без лекари от догодина

Специализираната белодробна болница във Велико Търново има опасност от новата година да остане без лекари. Особено остра е нуждата за медици в ковид отделението. Част от персонала напуска, друга част е заразен, алармира д-р Стела Денчева, управител на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман”, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„За жалост обаче от следващия месец още колеги си тръгват, което означава, че нещата са много проблемни. Като се има предвид, че в болницата не са работили никога много лекари, но по график през последната година- две работиха осем лекари, с които чудесно се покриваха дежурствата. Четири от тях си тръгнаха миналия месец и в момента имаме още един колега болен и една колежка практически напуска! Има вероятност от началото на следващата календарна година да нямаме никакви лекари!”, каза управителят д-р Стела Денчева.

Ръководството на стационара е обявило, че търси спешно медици, като предлага заплащане от 95 лева за дневно дежурство в ковид отделението и 120 лева – за нощно, както и полагаемите 1000 лева за лекари на първа линия, ако кандидатите не ги получават от друг работодател. От болницата отдавна са пратили писма и до МУ в Плевен и във Варна за студенти –доброволци, но няма никаква реакция. До момента само от община Велико Търново са осигурили подкрепа с един медицински фелдшер от училищното здравеопазване. /БГНЕС