Бенфика изхвърли Ювентус, Реал М с първа загуба в Шампионската лига

Бенфика се класира за директните елиминации в Шампионската лига, след като спечели с 4:3 домакинството си на Ювентус. Италианците са аут от надпреварата.

Ранният удар с глава на Антонио Силва, дузпата на Жоао Марио малко преди изтичането на първия половин час и двете попадения на Рафа Силва запазиха Бенфика на второ място в група H, на осем точки пред третия Юве кръг преки края. Отборът на Роджер Шмит е непобеден във всички състезания през този сезон и може да подобри рекорда си от 12 точки в груповата фаза. Бенфика засега има 11 и е на едно ниво с лидера Пари Сен Жермен, кайто разби Макаби Хайфа със 7:2 в Париж. "Орлите" имат шанс да оглавят групата следващата седмица. За целта и Юве не трябва да губи от шампиона на Франция в Торино, след като вече отпадна в груповата фаза за първи път от девет години насам.

"Бианконерите" пътуваха до Лисабон, знаейки, че само победа ще им даде надежда да продължат напред. Мойс Кийн вкара изравнителен гол в 21-вата минута, но гостите така и нямаха шанс да спечелят трите точки. Поредната лоша вечер за Ювентус беше донякъде облекчена от борбата, която показаха в края на мача, с бързи голове на Аркадиуш Милик и Уестън Маккени, а големият напън за победа в последните 15 минути превърна това, което изглеждаше като погром, в просто болезнено отстраняване.

Резултатът все пак ще окаже по-голям натиск върху уволнения треньор Масимилиано Алегри в деня, в който прокурорите в Италия приключиха предварителните разследвания за предполагаемо невярно счетоводство на Юве.

Милан не остави шансове на Динамо Загреб и с 4:0 като гост направи важна крачка към класирането си за елиминациите. "Росонерите" държат съдбата в собствените си ръце и в последния им мач от групите ще стане ясно дали ще продължат напред. На 2 ноември те ще се изправят в директен сблъсък със Залцбург за втората позиция. Мачът е на "Сан Сиро". Към момента италианският шампион е със 7 точки и е точно зад лидера и сигурен победител Челси, докато австрийците са трети с 6 точки в актива си.

Защитникът Матео Габиа откри с първия си гол за италианския шампион преди почивката. 23-годишният защитник отбеляза с глава след центриране от фаул на Сандро Тонали за 1:0. В 49-ата минута Рафаел Леао се разходи между няколко играчи на Динамо, за да вкара за 2:0, а десет по-късно Оливие Жиру направи 3:0 от дузпа. Четвъртото попадение пък бе автогол - Роберт Любичич имаше нещастието да си отбележи автогол в опит да изчисти топката 69-ата минута.

Реал Мадрид пропусна да спечели групата си след 2:3 като гост на Лайпциг. "Белите", които допуснаха първо поражение в Шампионската лига този сезон, все пак ще имат шанс да се поправят в последния кръг, когато на "Сантиаго Бернабеу" пристига Селтик. Йошко Гвардиол и Кристофър Нкунку дадоха аванс от 2:0 на германците, а Винисиус вкара за 2:1 минута преди почивката. Десет минути преди края Тимо Вернер направи 3:1, а Родриго от дузпа в продължението фиксира крайния изход от 3:2.

Борусия Дортмунд и Манчестър Сити завършиха 0:0. "Гражданите" допуснаха второ поредно равенство, след като направиха 0:0 и срещу Копенхаген миналия кръг, а точно както и тогава, Рияд Марез пак изпусна дузпа. Сити е първи с 11 точки, Дортмунд е втори с 8, като тези два тима продължават към осминафиналите, а Севиля ще играе в Лига Европа.

Резултати от мачовете във вторник:

Група Е
РБ Залцбург - Челси 1:2
Динамо Загреб - Милан 0:4

Група F
Селтик - Шахтьор Донецк 1:1
РБ Лайпциг - Реал Мадрид 3:2

Група G
Севиля - Копенхаген 3:0
Борусия Дортмунд - Манчестър Сити 0:0

Група Н
ПСЖ - Макаби Хайфа 7:2
Бенфика - Ювентус 4:3.
/БГНЕС