Бенфика ликува с 38-а титла на Примейра Лига

Бенфика спечели домакинството си на Санта Клара с класическото 3:0 в двубой от последния 34-и кръг на португалската Примейра Лига, като по този начин спечели за 38-и път шампионската титла на страната. Трофеят е и първи за местния колос от 2019-а насам.


Воденият от Рогер Шмит тим влезе в срещата със Санта Клара с две точки аванс пред големия си съперник Порто, който имаше домакинство на Витория Гимараеш. Бенфика бързо разсея съмненията, че ще има труден двубой с вече изпадналия и намиращ се на дъното състав на Санта Клара, повеждайки рано-рано в двубоя си на "Да Луж" след точната интервенция на Гонсало Рамош в 7-та минута. Рафа Силва направи резултата 2:0 в 28-та след асистенция на Жоао Марио, а след час игра Алекс Грималдо оформи класиката и крайния резултат от дузпа. До края гостите нямаха сили да стигнат поне до почетен гол и така Бенфика си подпечата титлата.

Порто остана на два пункта от шампионите, след като взе домакинството си на Витория със същия резултат. Точни за "драконите" бяха Мехди Тареми, Отавио и Еванилсон, но усилията на Серджо Консейсао и компания не стигнаха за защита на титлата. Порто остава с 30 трофея, вече на осем от рекордьора Бенфика. Третият в класацията Спортинг Лисабон е с 19 шампионски отличия. Любопитно е, че Бенфика ликува за първи път с титлата от сезон 2018/19-а насам, когато отново триумфира пред Порто, при същите точки - 87 на 85. Разликата със сегашната ситуация е, че тогава Спортинг се окичи с бронзовите медали, а тази кампания трети остана Брага.

Останалите резултати:

Жил Висенте - Каса Пия 1:0

Шавеш - Боавища 1:4

Ещорил - Маритимо 3:1

Портимонензе - Арука 0:2

Брага - Пасош де Ферейра 3:0. /БГНЕС