Бензема се сбогува с Реал с гол срещу Атлетик Билбао

Карим Бензема си каза последно сбогом с Реал Мадрид след 14 сезона на „Сантяго Бернабеу“, разписвайки се от дузпа във вратата на Атлетик Билбао при равенството 1:1 в мач от последния 38-и кръг на испанската Ла Лига. От Кралския клуб потвърдиха раздялата си с носителя на „Златната топка“ по-рано в неделя, като той си тръгна от Мадрид с попадение.


Баските можеха да открият резултата още в десетата минута, когато получиха правото да изпълнят дузпа, но Микел Весга се провали от бялата точка. Въпреки това, Атлетик не се сгромоляса психически и поведе в началото на второто полувреме, когато точен за тима бе Ойхан Сансет. В 72-та минута обаче Бензема не сбърка от единадесетте метра, бележейки за последен път с фланелката на „белия балет“.

До края не паднаха нови попадения, а Реал в крайна сметка завърши на второ място в таблицата след равенството 2:2 на градския съперник Атлетико Мадрид с Виляреал. „Жълтата подводница“ изравни резултата в 92-та минута чрез резервата Хорхе Паскуал, а това остави „дюшекчиите“ на точка зад Карло Анчелоти и компания. Атлетик Билбао пък остава без евротурнири догодина, след като приключи на осмата позиция.

От елита освен Елче и Еспаньол изпадна и отборът на Валядолид, който завърши при нулево равенство с Хетафе у дома. „Виолетовите“ се виждаха вече спасени три минути преди края на редовното време въпреки хикса, тъй като прекият конкурент Алмерия губеше от Еспаньол с 2:3 като гост. Това обаче се промени в 87-та минута, когато Адри Ембарба се разписа за 3:3. Така Алмерия приключи с точка над Валядолид в крайното класиране – Валядолид оставаше в елита при равенство с Хетафе и загуба на Алмерия от Еспаньол заради по-добрите си показатели в преките мачове.

В зона Шампионска лига ще играят шампионът Барселона, който отстъпи на Селта с 1:2 като гост, Реал, Атлетико, Реал Сосиедад и Севиля, който триумфира за седми път в Лига Европа. Виляреал и Бетис ще участват в групите на втория по сила евротурнир, а финалистът за Купата на Краля Осасуна ще бъде в плейофния кръг в Лигата на конференциите. С елитния си статут се простиха Валядолид, Еспаньол и Елче.

Всички резултати от последния кръг:

Майорка – Райо Валекано 3:0

Осасуна – Жирона 2:1

Реал Мадрид – Атлетик Билбао 1:1

Реал Сосиедад – Севиля 2:1

Виляреал – Атлетико Мадрид 2:2

Селта – Барселона 2:1

Елче – Кадис 1:1

Еспаньол – Алмерия 3:3

Бетис – Валенсия 1:1

Валядолид – Хетафе 0:0. /БГНЕС