Бензин, страст и свобода преди началото на Мото сезон 2019

БГНЕС разговаря с момчетата от най-голямата мото група в България Sofia Riders дни преди старта на сезона

Мощен рев, свобода и висок адреналин – точно така, става въпрос за мотори. Предстои откриването на Мото сезон 2019 г., а хиляди мотористи от цялата страна едвам дочакаха хубавото време, за да събудят машините от зимния им сън в гаража.

За моторите като хоби и удоволствието от карането, в интервю за БГНЕС разказват няколко момчета от най-голямата мото група в България Sofia Riders.

„Моторът по-скоро е страст. Не може да бъде само средство за придвижване по простата причина, че в България има 4 сезона и два от тях не са подходящи за каране на мотор. Страст, но доста опасна. Трябва много да се внимава, а също така е необходима добра екипировка”, сподели Мартин Райчев.

Мартин Райчев, Николай Богданов, Андрей Дянов и Георги Янчев от "Софийски мотористи"

Като запален по високите скорости той призовава всички мотористи, както и останалите участници в движението да бъдат толерантни и да спазват стриктно закона, за да няма инциденти.

От Sofia Riders отчитат и една много положителна тенденция – все повече шофьори на автомобили се съобразяват с мотористите на пътя. „Като цяло културата на каране в България доста се повиши и това прави впечатление на всички участници в движението”, смята Николай Богданов.

Освен, че са обединени от общата си страст, момчетата от движението реализират и редица благотворителни инициативи. Преди няколко години, през 2015 г., за първи път организират „Масово нощно каране” в София, с което почитат паметта на всички загинали на пътя. От тогава мащабно нощно каране организират всяка година. С това те искат да покажат, че мотористите са много, че са единни и че не са просто „донори”, както обичат да ги наричат в обществото.

Тази година датата на официалния старт на мото сезона е 30 март, а в столицата началото ще бъде дадено с традиционния водосвет пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.

По традиция Sofia Riders също правят голяма и зрелищна обиколка в деня на откриването. И този път мотористите ще се съберат на паркинга на „Sofia Ring Mall” в 08.30 часа сутринта, след което в стегнат кордон ще направят внушителен мото парад по софийските булеварди и ще акостират пред катедралата, за да се присъединят към останалите клубове. Оттам всички заедно се отравят към крайната си спирка – Резиденция „Бояна“.

На 30 март в София ще излязат около 5 000 мотористи

„Ще се съберем да открием сезона, както всяка година. Очакват се да дойдат много мотори. Ще има много забавления, стънт шоу, гонки и други. Безопасността на всички ще бъде подсигурена от полицията и Столична община“, разказа Николай Богданов.

Сигурността ще бъде подпомагана и от сдружението на „Софийски мотористи“, които са обучени и имат опит в това. „Редица наши хора ще отцепват булевардите до „Св. Александър Невски“. Те ще носят жълти жилетки, за да се отличават“, допълни Андрей Дянов, който е основател на групата.

Очаква се по улиците на София да излязат около 5 000 мотористи.

„Предварително искам да се извиня на столичани за това, което ще се случи. Ще има затворени булеварди, но това е ден, в който искаме да покажем, че излизаме на пътя“, каза Георги Янчев. /БГНЕС