Бербатов: Ако се повтори предишният конгрес, пак ще бъде корумпирано и дирижирано

"На миналия конгрес беше направена гавра с името на Любослав Пенев, защото той не беше допуснат и не беше уважен. Това е смешно и трагично, недопустимо. Ако това се повтори, значи всичко ще бъде пак корумпирано и дирижирано. Пародия на пародиите. Самите журналисти трябва да настояват да има излъчване на живо", заяви Димитър Бербатов пред bTV по повод предстоящия извънреден конгрес на БФС на 12 октомври.

Димитър Бербатов

"Личният ми мотив е, че аз съм човек, който държи на думата си и когато преди доста време се оттеглих от националния отбор, казах и че един ден ще дойде момент да се оправи българския футбол. Този момент дойде, тъй като над 200 клуба използваха своето желание да съберат подписка за конгрес и по този начин показаха, че искат промяна. Аз и моят екип ясно и категорично показахме, пресконференция дадохме, обиколихме цялата страна и се срещнахме с всички клубове. Личният ми мотив е, че аз обещах преди години. Хората, които са до мен, ме подкрепят. Аз съм човек, който цял живот е бил активен. Имах един период на лутане, в който се чудех какво да избера, но сега е назрял моментът да поема отговорност", сподели Бербатов.

"Клубовете са 531 официално, въпреки че имаше моменти, в които БФС искаше да ги завиши, за да не бъде легитимна подписката, но Съдът я обяви за легитимна. Делегатите трябваше да бъдат обявени в петък, но все още не са. Не знам защо това е така. Клуб, който няма никаква дейност, но има право да гласува, е проблем от доста време в българския футбол. Някои клубове са създавани умишлено с тази цел. Ние се борим това да се изчисти. Това зависи от моментното ръководство на БФС. Това е порочна практика, която не трябва да съществува. Футболът е национална кауза и не трябва да се извършва пародията, която се случи през 2018. Трябва да има явно гласуване, като се спазва тайната на вота, най-важното нещо е интегрална бюлетина. На миналия конгрес беше направена гавра с името на Любослав Пенев, защото той не беше допуснат и не беше уважен. Това е смешно и трагично, недопустимо", допълни той относно начина на провеждане на конгреса.

"Ако това се повтори, значи всичко ще бъде пак корумпирано и дирижирано. Пародия на пародиите. Самите журналисти трябва да настояват да има излъчване на живо. В сряда има Изпълком на БФС и те трябва да гласуват тези предложения. Ако те вземат същите решения като на миналия Конгрес, да знаете, че той ще бъде нагласен. Държа контакт с УЕФА, лично съм информирал ръководни органи за какво става въпрос и съм ги помолил да присъстват. Трябва да дойдат отговорни хора, информирал съм ги, изпратили сме писмо", каза още Бербатов.

"Не може да отричаш миналото, защото няма да имаш бъдеще. Не може да се отрече, че БФС направи хубава база на правилното място, но тя трябва да се надгражда и поддържа, бяхме домакини на Европейско за юноши, но негативите са много повече от позитивите. Не сме участвали на голямо първенство от много години, аматьорското първенство трябва да се промени изцяло, и най-важното - детско-юношеския футбол. Трябва да има ясна и точна стратегия за ДЮШ, за масовия спорт, ученическите първенства. Моята цел е единствено победа, разбира се, падал съм и съм губил в живота, но ще разберем след 12 октомври какво ще стане. Дотогава ние си действаме по нашия път със законови мерки", завърши голмайстор номер 1 в историята на България. /БГНЕС