76 делегати избраха единодушно Бербатов за нов президент на БФС

76 делегати избраха Димитър Бербатов с пълно единодушие за нов президент на Българския футболен съюз. Той спечели с пълно мнозинство от 100% от гласувалите на конгреса, организиран от него и екипа му, предаде репортер на БГНЕС.

„Благодаря ви още веднъж за присъствието, за вота на доверие, който ми давате. Основен приоритет ще бъде това обединение, което минава през един честен и прозрачен конгрес. Мисля, че това е най-демократичният вариант всички хора да представят своите идеи. Започваме да градим, не да рушим, и то заедно“, бяха първите думи на новоизбрания президент на родната централа.

Бербатов бе избран еднолично от 76-те делегати на клубове.

Денят започна с пристигането на Стилиян Петров, Мартин Петров и другите членове от екипа на Бербатов в НДК в очакване на провеждането на конгрес на родната централа. В сградата влезе и изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. Очакваният протест на привърженици на ЦСКА не се състоя въпреки присъствието на Иван Велчев-Кюстендилеца и още няколко членове от агитката на „армейците“. На НДК пристигна и изпълнителният директор на „червените“ Филип Филипов. Впоследствие Бербатов заяви пред медиите, че ще има конгрес и той не е отменен, както твърдяха от БФС. От футболния съюз обявиха отмяната на Общото събрание, насрочено за днес, 18 март, на 1-и този месец поради „продължаващи съдебни дела във връзка с предишния конгрес на 12 октомври миналата година. В крайна сметка, Бербатов и екипът му получиха достъп до зала 3.2, откъдето се насочиха към зала 3 на Националния дворец на културата. Бившият национал обяви, че ще бъде проведен алтернативен конгрес след първоначалната отмяна от страна на БФС.

Междувременно, пред медиите говори и спортният министър Радостин Василев, който отказа да вземе страна, заявявайки следното: „Не знам какво ще се случи, с моя заповед комисия от ММС днес ще удостовери какво се случва в НДК, защото информациите са противоречиви, никой не знае какво се случва. Аз проверих залите, всички зали са празни, ще излезем с доклад. Държавата не знае какво се случва тук. Тъй като това е спортна федерация, лично дойдох да се убедя коя зала е пълна, кои са тук. Зала 3 е празна, много столове са наредени. Аз съм тук просто да удостоверя едни факти, които са от голямо значение. Не мога да взимам страна, аз съм контролиращ орган. Не знам дали има опасност да бъде отнет лиценза на БФС, законът ще каже. Министърът няма право да се меси, не съм длъжен".

Делегатите на клубовете показаха единомислие.

Конгресът, организиран от Бербатов и екипа му, стартира в 11:30 часа. От 82-та делегати на клубове, 80 гласуваха „за“ провеждането на такъв конгрес, а двама се въздържаха. По време на събитието в зала 3 на НДК от родния съюз излязоха с официална позиция във връзка със случващото се, като определиха събитията в Двореца на културата като „фарс“ и заявиха, че вече са сезирали ФИФА и УЕФА за днешната „трагикомедия“. По-късно стана ясно, че е бил получен анонимен сигнал от 112 за нередности, на които полицията се отзова. Стилиян Петров разясни, че всички чакат повече информация относно сигнала, но той няма да наруши плановете на екипа на Бербатов. Петър Величков бе избран за водещ на конгреса, като впоследствие бе обявен дневният ред. От 82-та делегати отпаднаха шестима, с което регистрираните в крайна сметка бяха 76 души.

Междувременно, Борислав Попов, който се „укриваше“ в НДК, се опита да влезе на конгреса, но вратите бяха заключени, а впоследствие се изнесе и почти не отговори не журналистическите въпроси, с изключение на следното: „Защо питате мен, след като знаете както правят тук. Ръководството на БФС е вписано в търговския регистър“.

Петър Величков бе водещ на конгреса.

Около 15:30 часа конгресът освободи освободи от длъжност президента на БФС Борислав Михайлов, както и членовете на двата Изпълкома - този избран на 12 октомври, и този избран преди 4 години. "За" гласуваха 75 от делегатите в зала 3 на НДК. По точки от 2 до 5 - "Отчет на ИК за срока на мандата", "Програма БФС за развитието на футбола 2022-26", "Приемане на членове на БФС", "Изключване на членове на БФС", не бяха взети решения, тъй като нямаше предложения и отчет от БФС. По точка 6 се направиха няколко промени в устава на БФС. Една от промените е Изпълкомът да е от 9, а не от 15 човека. Също така президентът на БФС няма да може да бъде избиран за повече от 3 мандата, което обаче ще влезе в сила от следващия конгрес на БФС. По точка 7 бе гласувано да не се взема решение по приемане на бюджет поради липса на предложение от страна на БФС.

За финал бяха избрани и новите членове на Изпълнителния комитет на БФС. 73 делегати дадоха своя глас. Недействителните бюлетини бяха три. Конгресът избра следните физически лица за Изпълкома за срок от четири години – Димитър Бербатов (в ролята на нов президент), Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, Борис Станков, Бойко Величков, Михаил Мадански, Петър Иванов, Дарин Маджаров, Ясна Ставрева, Милен Русев, Борис Цолов, Светослав Петров, Георги Попов и Николай Жейнов. /БГНЕС