Бербатов: БФС се опитва да проведе конгрес, без да ни допусне до него

"Считаме, че БФС се опитва да направи пак някаква схема, по която да не бъдем допуснати до този конгрес, а такъв всъщност да се състои. Всеки клуб, който легитимно и в срок е издигнал свой делегат за конгреса, те могат да участва на конгреса. Призовавам всички клубове, според мен е редно да бъдат в петък в 10:30 пред НДК, зала 3, където ще се проведе конгрес. Аз и екипът ми ще бъдем там". Това обяви кандидатът за президентския пост в Българския футболен съюз Димитър Бербатов на пресконференция днес, предаде репортер на БГНЕС.

Димитър Бербатов.

В началото на този месец президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че на 18 март няма да се проведе конгрес заради течащите съдебни спорове между екипа на Бербатов и настоящето ръководство. Според Бербатов обаче централата планира да проведе тайно своя конгрес. "Септември в търговски регистър има покана за редовен конгрес на 18 март. През януари има заседание на Изпълкома, който казва, че вече е насрочен конгрес и подписката е разгледана с информативна цел. През февруари бюро на Изпълкома утвърждава правила за организацията на конгреса. На 1 март се събира Изпълкомът и отменя конгреса. В дневния ред на този Изпълком няма точка, свързана с отмяна на конгреса. Тоест те не са в правото си да го отменят. В момента поканата за редовен конгрес все още е в търговски регистър, тя не може да бъде премахната. По тази причина конгресът не може да бъде отменен, той трябва да се проведе. Тъй като 30 дни преди провеждането на конгрес не може да се промени дневния ред, така той не може и да се отмени. Затова конгрес трябва да има", каза Бербатов днес.

"31.3.2022 - дотогава БФС трябва да представи бюджет за 2022 пред ММС, утвърден и приет единствено и само на конгрес. Не се ли случи това, рискуват да им се отнеме лиценза. На всичкото отгоре БФС е ангажирал зала 3 в НДК, след като отмени конгреса. Защо се резервира зала 3 на НДК, ако конгрес няма да има? Изводите всеки може да си ги направи. Или ще има някакъв конгрес, или ще се попречи да се проведе някакъв законен конгрес. Това ще се случи. Призовавам футболната общественост, фенове да заповядат пред НДК. Призовавам ММС и министърът на спорта да изпратят представители на инспектората, тъй като ММС издава лиценз на БФС, а те няма как да му го дадат, ако не си одобрят бюджета до края на месеца на конгрес. Ние ще бъдем там, аз Мартин, Стилиян, пред НДК. Конгрес трябва да има", допълни той.

"Никой не иска да се стига до крайности. Ние търсим обединение, не разединение, да градим, не да рушим. Но това започва от легитимен конгрес. Нямаше да сме тук, ако досега се беше провел честен конгрес. Аз нямам правото да се откажа, защото 26 клуба са подали моята кандидатура с електронен подпис", каза още голмайстор номер 1 в историята на българския национален отбор.

"Подписката е внесена на 31 януари в съда при съдия Жаклин Комитова. Съдът все още не се е произнесъл по това производство, което има за цел да охрани интереса на тези клубове. Разбрахме, че някои от клубовете са поискали съдията по делото да си направи отвод, недоумявайки защо отнема толкова време да се вземе решение. Сами знаете, че под различен вид натиск започнаха да се събират контрадекларации от клубовете, те се входират в съда и там вече съдията трябва да ги вземе под внимание или да ги отхвърли. В момента, разтягайки се делото, се дава възможност под натиск да се събират контрадекларации, в един момент така ще се обезсмисли цялата подписка. Малко е бъркотия, малко каша, прилагат се юридически хватки", каза Бербатов, който разкри, че той и екипът му са уведомили УЕФА и ФИФА за случващото се.

На събитието присъстваха още Борис Станков (л) и Петър Величков (д).

Кандидатът за президентския пост в БФС разкри, че сред някои клубове се прокрадва идеята да бойкотират футболните първенства в България заради отказа на централата да организира изборен конгрес. "Направихме пак обиколка, споделихме идеите си, видяхме положителното отношение и позитивизма, още повече от предните обиколки, видяхме желанието им за промяна, което личеше по начина, по който участваха в срещите. Някои от самите клубове предложиха и има идея дори да бойкотират първенствата в българския футбол, нещо, което е много радикално и никой не иска такова нещо. Просто защото промяната, за която се борят и подписката, която събраха, все още нищо не се случва по тези теми". /БГНЕС