Бербатов: Феновете искат да бъдат чути

"Тези фенове също търсят диалог под някаква форма, не само тук, а фенове от цялата страна. Запознати сте какво се случва в други градове, просто искат да бъдат чути. Вече 16 години и се стига до тези неща, които не са приятни, това са крайни мерки. Ние искаме да има диалог, но когато има конгрес, да бъде организиран по честен начин, не да бъде замаскиран с криене на бюлетини, балотаж трябва да има, не се случва - това е проблемът. Ако се беше случил такъв конгрес навреме, сега нямаше да сме тук". Това обяви Димитър Бербатов в интервю за БГНЕС след днешния протест на клубове и фенове пред централата на БФС.

Димитър Бербатов

Представители на изключените от БФС клубове, включително и деца от техните школи, както и фенове на ЦСКА се събраха на протест пред сградата на футболната централа, като за кратко затвориха движението по Околовръстния път и булевард България, а оградата на футболната база бе обстрелвана с различни предмети. "Мисля, че хората, които изразяват гласност в страната, го правят, за да подкрепят братята си, малките клубове. На терена са противници, ритат се, но извън терена, когато имат нужда, те трябва да показват подкрепа, както я показват. От там вече това прелива в това, че не им харесва управлението толкова време, така че двете теми са свързани и вървят ръка за ръка. Затова е хубаво, че има такова обединение на равнище детски школи, футболни клубове от цялата страна. Това показва обединение", коментира Бербатов.

Кандидатът за президентския пост в БФС коментира и спирането на вписването му в Търговския регистър след жалба от настоящия Изпълком. "Подготвихме протоколите, внесохме ги да бъдат вписани и следваше жалба, за да бъде спряно това нещо. Сега започват пак съдебни искове, да видим докъде ще се докараме. Неприятна ситуация, объркваща и тъжна. Тъй като бюджетът според мен трябва да се гласува до края на този месец, как точно ще се процедира след това и дали министърът ще прецени, че има възможност за започване на процедура за спиране на лиценза? Разбира се, никой не го иска, това е тежка процедура, до която не трябва да се стига, но когато систематично нарушаваш Устава и закона, и си правиш каквото си искаш и се стига до такива ситуации, ти активно казваш "не ме интересува, нека ми вземат лиценза". Да се надяваме, че дотам няма да се стигне", каза Бербатов относно дали БФС може да загуби своя лиценз.

Протестиращите спряха за кратко движението по Околовръстния път и булевард България

Бившият национал разказа и за вчерашната си среща с ръководството на Левски. "Напълно нормална среща, аз съм длъжен да отида, да ги потърся, да обменя мнение и диалог с най-големите клубове, с ЦСКА, с Левски, с Локо, Ботев, всички клубове, които имат мнение по въпроса, да го изразят. Говорихме и за други неща в българския футбол, за чужденците в българското първенство, за формата на първенството, все футболни неща и когато са футболни хора, диалогът върви лесно. Дори и да сте на различни мнения, пак е лесно. Не съм ги питал (за кого ще гласуват), те ще направят своя избор в последствие, всеки е напълно в правото си да го направи".

Той призна, че битката за властта в БФС може да влияе негативно на представянето на националния отбор. "Аз съм бил футболист, когато е имало такива неща извън терена, до някаква степен ти пречат, разсейват те, мислиш ги. В зависимост от твоята умствена нагласа, може и да не ти влияят. При националния отбор, на базата на много години неправилно управление и методика на работа, която липсва, всичко е на парче и се стига до момент, в който резултатите не са както трябва. От време на време, както беше мачът с Хърватия, защото момчетата играха добър футбол, имаме изблик на добра игра, но той изчезва много бързо в следващите мачове", сподели Бербатов. /БГНЕС