Бербатов: Искаме оставката на ръководството на Българския футболен съюз

Искаме оставката на ръководството на Българския футболен съюз, а не на един човек. Ясно е, че има хора, които имат качества, но ръководните фактори е видно, че взимат грешните решения. Резултатите са красноречиви и човек трябва да си каже, че ще отстъпи. Длъжни сме да подсетим, че е дошло време за такава оставка. Това заяви в интервю за Спортал кандидатът за президент на родната централа Димитър Бербатов.

„Искаме оставката на ръководството на Българския футболен съюз, а не на един човек. Ясно, че има хора, които имат качества, но ръководните фактори е видно, че взимат грешните решения. Резултатите са красноречиви и човек трябва да си каже, че ще отстъпи. Длъжни сме да подсетим, че е дошло време за такава оставка“, започна той.

„Всеки трябва да понесе вината си – едни повече, други по-малко. Ако започнем от футболистите, всеки съм сигурен, че си прави оценка след мача. Те сами си поемат вината. Оттам следва треньорът. Всеки ще изрази мнение как е наредил състава, кой е повикал и кой не е повикал. Щом сме загубили и двата мача, той си носи отговорността. Негова е по-голяма вината. Следват ръководните органи, които са поставили този треньор. Те правят това за пореден път – назначават треньор и след няколко мача започва обратната песен, че той не става. На всички хора вече им омръзва. След като толкова пъти си правил грешните избори значи, че времето ти като ръководител, е отминало“.

Димитър Бербатов.

Бившият национал акцентира върху липсата на опит при загубите ни от Черна гора и Унгария в първите две квалификации за Евро 2024. „Един по-опитен футболист ще е кален в такива двубои. Той ще знае как да реагира, когато губи. Направило е впечатление на повечето хора, че това го няма при нас. Това също е свързано с опитността. Черна гора са 600 000 души, а ние сме 6 млн. и половина. Държава с 600 000 побеждава държава с 6 млн. и половина. Не казах, че заслужавахме да загубим, а просто, че загубихме. Бам, грешка и гол. Това е опит. Някой път годините на играч не значат опитност непременно. Трябва да се търси този баланс, за да може младите да растат покрай опитните. Неподготвеността на самите футболисти идва от клубовете. За да имат ясна и конкретна стратегия, клубовете трябва да имат спусната стратегия от футболния съюз. Клубният отбор печели от това да има подготвени национални състезатели“.

Ситуацията е толкова трагична, че след толкова много време ти трябва да започнеш от най-ниското ниво, което е ДЮШ. Това се е получило след толкова време на управление. Ти даваш пример с мен, Марто, Стилиян и момчетата, че сме били по-подготвени. Бяхме по-подготвени, защото подготовката ни в клубовете беше по различен начин. Тя ни помогна да излезем в чужбина и да се развием по различен начин. Самите клубове трябва да работят с БФС в унисон. Всички трябва да работят заедно, а не на парче. Трябва да посочваме грешките, защото те са факт“, продължи Бербатов.

Той бе категоричен, че ще трябва време, за да бъде осъществена промяна за целия ни футбол. „Борим се с екипа ми да покажем на клубовете, че възможността е там. Имам екип, който е с мен, и целият футбол копнее за тази промяна. Ще трябва време да осъществим тази промяна. Знаейки, че работиш правилно, ти си защитен. БФС трябва да бъде проактивен. На моменти се срещат футболисти, които са по-напреднали от своите връстници, но те вече са все по-голяма рядкост. Когато се работи на парче в юношеските на национални гарнитури, чувам постоянни слухове за уредени мачове и симулативно играене, това е проблем. Има порочни практики. Може да са само слухове, но резултатите красноречиво говорят, че системата не функционира. Ние крачим към бездната. Имам подкрепата на цялата футболна общественост, но тази промяна няма как да се случи в социалните мрежи, а трябва да има действие. Продължават да се случват необясними неща – съдебни битки се водят. Това е един от начините, по които държим линията, която може да ни гарантира успех. Това е законният начин. В момента делото за президент на БФС е обжалвано и отива към ВКС. Няма как ВКС да допусне дело и да реши в полза на българския футболен съюз. Ако го приеме, ще се създаде порочна практика. Когато един клуб е обжалвал опорочен Конгрес, той е в правото си“.

След опорочения Конгрес, на който трябваше да има балотаж, какво се очаква от мен? Да се предадем, да кажем „Да“, да се примирим или да обжалвам? Ако имаше балотаж, както е по устав, ние печелихме Конгреса. След това ние отново събрахме декларация. Тези декларации, които събрахме, ги подадохме в БФС и то по устав, но те ги отказаха. След това ги дадохме в Съда, а съдията протака във времето. А съдията трябва да види, че е направена подписка за Конгрес и автоматично да свикаш Конгрес“.

Това вече година и половина се протака. Сега ги заплашват да подпишат контрадекларации, за да разубедят клубовете. Те обаче не са доброволно разубедени, а принудени. Резултатът е виден от представянето на националните ни гарнитури. Нашият Конгрес е обжалван от три клуба и Емил Костадинов. Ако не е обжалван, аз щях да бъда вписан и оттам на друг Конгрес да се изправи човек срещу мен. Но този Конгрес щеше да бъде честен. Клубовете са Бароко, Академик София и Възраждане. Тези клубове явно са доволни със състоянието на българския футбол в момента. Ако се появи трети кандидат, който е добре дошъл, и бъде избран, аз ще стоя и ще го аплодирам. Ние се борим срещу система и начин на управление, а не толкова срещу личности. Хората, въвлечени в тази система, може да са тръгнали с добри намерения, но тази система ги е променила“, каза още бившият нападател на Манчестър Юнайтед.

Никога не съм си позволил да поставям епитети и да обиждам. Винаги съм оставял време и съм обмислял дали да отговоря. В един момент човек трябва да каже нещо, когато се опитват да го принизят. Трябва да можеш да се защитиш. Ние ще бъдем глупаците, ако вярваме, че нещо може да се промени. На моменти ще има проблясване, но това ще бъде отскок от правата. Стоим на два екипа, защото няма действие от другата страна. Ти можеш да подадеш оставка и пак да се кандидатираш за президент на БФС. Аз съм се срещал с много президенти на български клубове, с Венци Стефанов също. Ще продължавам да обикаляме и ще събираме нови декларации, ако е необходимо. Методите, по които може да се реши всичко, е с оставка на сегашното ръководство или с мое вписване. Аз ще свикам веднага нов Конгрес. Третият начин е със съда. Разбира се, има още един начин – пак с декларации. Аз знам, че 1/3 от клубовете са с нас“.

Мишо Александров е част от екипа ни и в момента е в Маями. Той се изучава, учи и гледа стадионите. Има идеи как трябва да бъда Националният ни стадион. Надгражда себе си. Той е по-подготвен от някои от ръководните органи в БФС. Когато човек няма възможност по друг начин, инвестира сам в себе си. Надграждаш себе си, ставаш сутрин и знаеш, че тези знания ще допринесат за развитието. Стилиян Петров го препоръча и Мишо е безценен кадър за нас. Такива момчета са добре дошли в нашия екип“.

Трябва да стимулираш клубовете да дават път на младите футболисти. Слушах мнения на ръководни фактори, че отборите играят с много чужденци. Кой прави правилата за това? Ти определяш правилата и можеш да коригираш колко чужденци извън Европейския съюз да играят. Много наши идеи бяха присвоени от сегашното ръководство. Не сме показали всички свои идеи, защото знаем, че ще бъдат взети. Ние се трудим толкова и някой друг на нашия гръб опитва да изглежда добре. Това е мързеливост“.

Представи си, ако ние сме в управлението, колко идеи могат да бъдат реализирани. Аз не искам да си позволя да ги казвам, защото те отново ще бъдат взети и по този начин ще чистим имиджа на хора, които 15 години са там, където не трябва да бъдат. Така някои хора могат да бъдат заблудени и да им дадат още един шанс. Ние се борим за честен и прозрачен Конгрес, на който клубовете решават В самите клубове има страх и е трудно да бъде изваден. Самите клубове виждат какво се случва с националния отбор. Не можеш да вярваш постоянно на лъжи, които не се случват. Ако имаш добрата база, ти няма да отидеш в Узбекистан или Ирак, с цялото ми уважение към тези държави, а ще отидеш в Германия или Англия. Когато се върнеш в националния отбор, ще си по-подготвен“, завърши Бербатов. /БГНЕС