Бербатов: Националната футболна база – перлата в тенекиената корона на Михайлов

Димитър Бербатов публикува втора част от позицията по повод последните изявления на президента на БФС Борислав Михайлов, с когото ще се конкурират за президентския пост на централата на Конгреса, насрочен за 12 октомври.

Димитър Бербатов.

Ето и официалното изявление:

"Слушахме интервютата на Борислав Михайлов, в които той сподели свои мисли и виждания за състоянието и ситуацията в българския футбол. Нашите коментари ще направим в няколко поредни дни.

Вече ви запознахме с Част 1 - Конгресът.

Част 2.

Национална футболна база - перлата в тенекиената корона на Михайлов

Построяването на Национална футболна база е безспорно гордостта на Борислав Михайлов. Както самият той обяснява, средства от три програми на УЕФА "Хеттрик" са усвоени за строителството на базата. Не може да се отрече фактът, че е направена на подходящото място и БФС имаше нужда от нея!

Но... Изхарчените за нея около 30 милиона лева са твърде много, а дали всички пари са отишли по предназначение, може само да гадаем! Можеха да се направят игрищата и малък хотел, който да се използва само за националните отбори и лагери на български футболни отбори. Вместо да се направи това в рамките на около 5 милиона лева и другите 25 милиона да достигнат до аматьорските отбори, или да се инвестират в детско-юношеският футбол, се направи тази база, която се е превърнала в увеселителен парк - поредица от сватби и кръщенета.

С половината от тези изхарчени на вятъра 25 милиона БФС можеше да си позволи да направи доста нови игрища, да използва тези средства за детско-юношеския футбол, масовия спорт, аматьорския футбол! За какво всъщност бяха необходими хотелът, ресторантът и барът? Уж за да генерират на БФС някакви допълнителни приходи. Оказва се, че наемателите печелят, но в касата на БФС не влиза почти нищо. Трябва да се потърси отговорност защо първият наемател на хотела и ресторанта си тръгна със задължение към БФС в размер на няколко стотин хиляди лева? Защо впоследствие се оказа, че фирмата е куха и дори със съдебно решение в полза на БФС, футболният съюз няма как да си върне и стотинка от тези пари.

Защо историята се повтаря със сегашните наематели на хотела, ресторанта и бара? Кои са те? Защо чак след оттеглянето на Михайлов в Изпълнителния комитет се докладва, че и новите наематели не плащат наем, ток и вода и отново задълженията са няколкостотин хиляди лева. Това беше картинката допреди месец, чу се нещо че Михайлов наредил до конгреса всичко да бъде изчистено. А защо не плащаха досега и как така изведнъж Михайлов се разпорежда и те ще платят огромните задължения в рамките на две седмици? Защо не го правеше в годините, когато не се задаваше конгрес и ще се окаже ли, че БФС ще пие една студена вода с още няколко стотин хиляди лева, или чинно наемателите ще изпълнят нареждането на Михайлов? Не е ли това косвено доказателство, че на практика хора, близки до ръководството на БФС използват активите на футболния съюз за собствено обогатяване и не плащат или плащат нещичко само в краен случай? Толкова за гордостта на Михайлов - Национална футболна база, да не говорим за това, че след 3 години всичко там се разпада, няма гаранции за добро изпълнение, нямало е никакъв контрол по време на строителството от страна на БФС. Сега се доналиват пари, за да се кърпи и ремонтира по същество нова сграда.

Няма да се спираме на процеса на строителството и качеството на направеното.

Игрищата - построени са и са там, могат да се пипнат.

2. Построяването на множество игрища в цялата страна

Къде всъщност се построиха тези игрища, след като не съществува футболна карта на България, за да е ясно къде, с какви съоръжения се разполага, какъв е потенциалът на съответния регион от гледна точка на деца и юноши, които биха могли да се занимават с футбол, и в крайна сметка от там да се изхожда къде да се строи. Общините дават земя, БФС инвестира, за да се направят игрища и стадиончета.

Добре, но знае ли се на кого се водят тези стадиончета и има ли служители на БФС, близки до Михайлов, които стопанисват и използват тези стадиончета и печелят пари?! Кой е човекът с игрището в "Надежда"? И имат ли право хората, на които са предоставени за ползване тези съоръжения, да ги преотдават под наем почасово и да печелят пари за собствения си джоб, или по-скоро идеята е била тези съоръжения да бъдат предоставени на реално съществуващи футболни клубове? Въобще - имат ли клуб с реална дейност тези хора, на които са на практика подарени за по 10-20 или 30 години тези съоръжения? И не на последно място - на какви цени са построени тези съоръжения - пазарни или доста над пазарните? Защото същите фирми имат изпълнени подобни съоръжения за някои общини, но по закона за обществените поръчки на значително по-ниски цени от тези, на които са строили за БФС. Къде отива разликата, кой я прибира?

Все въпроси, на които Михайлов дължи отговори. И ако тези отговори бъдат дадени, едва ли ще има повод за гордост.

Екипът на Димитър Бербатов", написа бившият национал и играч на Манчестър Юнайтед в социалните мрежи. /БГНЕС