Бербатов: Отворен съм към диалог с Борислав Михайлов

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов заяви пред БНТ, че е отворен за диалог с настоящия лидер на родната централа Борислав Михайлов. Бившият национал каза, че правилното нещо е той и екипът му да бъдат вписани като легитимно ръководство на футболния съюз, тъй като Конгресът на 18 март, на който Бербатов бе избран за президент, е бил законен.

Цял живот опитвам да правя нещата по моя начин. Сега след кариерата ми също опитвам да правя нещата по моя начин, заедно с екипа, който имам, разбира се, и се опитвам да убедя хората, че това, което правим е правилно и това е начинът. Не съм си представял, че ще е толкова трудно. Ситуацията е абсурдна и тъжна, но за съжаление сме стигнали до тук и продължаваме да се борим с всички законови мерки. Нещата трябваше да бъдат различни. Има една поговорка, че „власт не се дава, а се взима“. Не е хубаво да се каже и подобно нещо, но ситуацията е такава“, започна той.

Димитър Бербатов.

Футболът се раздели. Имаше различни мнения, но те са под формата на „трябваше ли да се стига до тук, защо не изчакахте още малко?“, все неща, които аз засягам, когато говоря в социалните мрежи или по телевизиите. На 18 март не се случи нищо незаконно. Законът за юридически лица с нестопанска цел казва: „Ако Уставът не разпорежда друго, Общото събрание е редовно, ако присъстват повече от половината членове. При липса на кворум събранието се отлага с 1 час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, колкото и членове да се явят, освен ако Уставът не разпорежда друго“. Уставът на БФС разпорежда: „Конгресът е редовен, ако присъстват повече от половината от редовно определените делегати на всички клубове-членове. При липса на кворум Конгресът се отлага с 1 час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, колкото и делегати да се явят“. Както казва предишното ръководство: „Четете Устава““.

Конгресът не може да бъде отменен, защото имаше покана в Търговския регистър. Опитаха се да го отменят в срок, който не позволява това да се случи и тъй като трябваше да се спази закона, клубовете направиха така че да го спазят. Надявам се незапознатите да са добили представа, че всичко беше законно. Нямаше как да чакаме повече. Чакаме вече 16 години, а бездействието е съучастие. Да заповядат и други кандидат-президенти, да представят своите идеи. Разбира се, че не ми е приятно на Конгреса, който се проведе на 18 март да бъдат само част от клубовете. Затова казах, че едно от първите неща, които искам да направя, когато бъдем вписани в Търговския регистър, е да свикам Конгрес, на който да присъстват всички клубове и да си изберат президент. Сроковете за изпращане на документите бяха много малки заради хаоса в БФС. Бройката беше такава, защото само 76 клуба изпълниха процедурата. Ако някой друг клуб бе присъствал, щеше да е противоуставно“, продължи Бербатов.

Трябва един обединителен Конгрес, но трябва да е честен и прозрачен. ДК няма персонална компетентност да наказва представители на клубове в Конгреса на БФС. Хората от БФС си мислят, че наказват клубовете, но по този начин още повече ги обединяват. Все повече и повече клубове искат да изявят своя глас на протест, по време на мач, преди мач и т.н. Работата на големите е да помагат на малките. Солидарността е най-важна към по-малките клубове и е видно, че това се прави навсякъде. Когато си до стената, искаш да реагираш по някакъв начин. Аз подкрепям тези протести. Това е атмосферата и състоянието на БФС в момента. Подкрепям, но не организирам тези протести. Ще отидем в Бояна, ние по принцип трябва да сме Бояна, защото ни избраха като ръководство, но за съжаление не можем да бъдем вписани все още заради законите в България. Правилното нещо е да бъдем вписани в Търговския регистър“.

Намираме се в омагьосан кръг. Тънката линия, когато изхвърляш 104 клуба, които подкрепят едната страна, е че осакатяваш шансовете на един човек да постигне нещо. Клубовете ще бъдат върнати, защото бяха извадени неправомерно. Цялата футболна общественост е на страната на промяната, не казвам на моя страна. Никой не може да ни обвини в липсата на търпение. Хората трябва да знаят какъв инат съм. Няма път назад. Пътят е напред. Чакаме да видим какъв отговор ще получим от ФИФА и УЕФА. Трябва да има намеса от ММС. Никой не иска да се стига до подобно нещо, но вече се е стигнало. Лицензът на БФС може да бъде отнет заради грубо погазване на собствения си Устав, което се случва вече толкова много време, както и систематични нарушения“.

Изчакваме и подписката, която е в съда с подписите на 1/3 от клубовете. Съдията още не се е произнесъл. Решението се взима за 5 дни, а сега чакаме 2 месеца. ММС има правото да попита или да има малко по-остра намеса, за да се разбере какво се случва и да покаже на БФС, че това не е правилният път. Трябва да има някакви въпроси, защото когато не представиш бюджет, може да ти се отнеме лицензът, а това никой не го иска, включително и аз. Всички проблеми изчезват автоматично, ако нещата се случват както трябва. Надявам се, че инспекторатът на ММС е описал всичко точно. Тъй като аз съм лицето, което е получило доверие от екипа ми да ги представлявам, е нормално аз да говоря повече, да се показвам повече. Хората трябва да видят, че аз не се крия и заставам зад думите си“, категоричен бе бившият футболист на Манчестър Юнайтед.

Момчетата от националния отбор нямат вина за случващото се в БФС, може би всичко това ги разконцентрира, за което им се извинявам. Ние сме малка страна, трябва да се опитаме да градим български футболисти. Всичко това ще отнеме над 10 години. Видяхме резултатите от другата стратегия, която е 16 години. Не сме се класирали на нито едно първенство. Нужно е търпение. Ако имаш личната амбиция, ще се развиваш. Пожелавам успех на момчетата“, коментира той и националният ни отбор.

Фенове на ЦСКА вече изразиха недоволството си от сегашното ръководство на БФС.

Търси се път към разбирателство, отворени сме към диалог. Власт, пари и известност се контролират най-трудно. Когато си свикнал на такъв стандарт, е трудно да се разделиш с него. Пътят е труден и на моменти разочароващ, но трябва търпение. Отворен съм към диалог с Борислав Михайлов и бих го поканил на такъв. Няма как да управляваме заедно, това е абсурд. Имаме много различни виждания. Няма какво да науча от този екип на БФС“, завърши Бербатов.

Снощи фенове на ЦСКА, които подкрепят бившия национал, опънаха плакати и запалиха димки и факли пред сградата на БФС в Бояна. Снимките се появиха във Фейсбук страницата на най-голямата фенска огранизация на „червените“ Offenders. На ключови точки в София пък бяха разположени плакати, насочени към президента Михайлов, край телевизионната кула, Цариградско шосе, пътния възел за Бояна и над Околовръстния път. По-късно през деня се очаква да бъде организиран палатков лагер пред сградата на родната централа в Бояна. /БГНЕС