Бербатов: За да може всичко да се реши на 15 март, подготовката на Конгреса трябва да бъде безупречна

За да може всичко да се реши на 15 март, подготовката на Конгреса трябва да бъде безупречна, за да няма обжалвания после. Всичко трябва да приключи тогава и да започне да се работи и да се надгражда. Нашата идея, надявам се и тази на другите кандидат президенти, е всеки да направи така, че правилата на Конгреса да бъдат тези по устав и по закон. Ако трябва всички заедно ще работим с БФС, за да има прозрачност. Това каза бившият капитан на националния отбор Димитър Бербатов в предаването "Арена спорт" по БНТ.


"Битката е дълга и все още не е приключила. За да може всичко да се реши на 15 март, подготовката на Конгреса трябва да бъде безупречна, за да няма обжалвания после. Всичко трябва да приключи тогава и да започне да се работи и да се надгражда. Нашата идея, надявам се и тази на другите кандидат президенти, е всеки да направи така, че правилата на Конгреса да бъдат тези по устав и по закон. Ако трябва всички заедно ще работим с БФС, за да има прозрачност. Журналистите също ще трябва да бъдете допуснати до залата. Апелирам към всеки, който иска Конгресът да бъде проведен по честен начин, да говори, да показва и да изискваме от БФС да бъдат направени правила, които не изискват машинации. Недопускането на журналисти автоматично показва, че искаш да скриеш нещо", започна голмайстор №1 в историята на представителния тим.

"Ние водим тази битка вече три години. Нормално е да покажем, че имаме зъби. Трябва да покажеш, че има неща, на които държиш, и ако те не се случват, ти ще реагираш. Битката вече върви към своя край и последните стъпки трябва да се извървят по правилния начин. Подадената оставка не означава, че всичко е цветя и рози. Има още няколко малки крачки, които трябва да бъдат извървени, за да се стигне до този правилно проведен конгрес и там да се реши всичко", продължи той.

Бербатов разкри подробности и около програмата си, която представи на пресконференция в БТА по-рано тази седмица. "Очевидно е защо искаме да се въведе мандатност на президента на БФС. Когато 18 години имаш цялата власт и никой не ти търси отговорност за случващото се, стигаме до този момент, в който футболът ни е много слаб. Във всяка една сфера трябва да има мандатност. 12 години се предполага, че е достатъчно време, за да изпълниш целите. Това важи като цяло за спорта и спортните федерации. Във футбола въвеждането на мандатност става чрез промяна в Устава на БФС. Дали има нужда от подобно нещо и в другите федерации? Това трябва да попитате хората в тях".

"Футболът вече се превърна в бизнес и понякога трябва да бъде управляван като такъв, за да генерира приходи. В същото време обаче не бива да забравяме, че това е спорт. Има ги и двата елемента - спорт и бизнес. За това в Изпълкома трябва да има хора, които са бизнес и спортно ориентирани, за да има симбиоза. На въпроса защо няма да има президенти в Изпълкома - когато се отдели професионалният футбол от БФС, просто няма да има смисъл от тях. Професионалната лига трябва да администрира първенството, както е по цял свят. Това е един от видните проблеми за решаване. Когато се случи, президентите на клубовете могат да се съберат и да направят своя продукт, който впоследствие да продадат. Така ще се вдигне и нивото на игра, и ТВ правата. По този начин ще има повече финанси за всички", каза още бившият нападател на Манчестър Юнайтед и добави по отношение формата на първенството:

"Форматът на първенството е деликатна тема. Ще инициираме дискусия с клубовете, защото става въпрос за тях. Ще ми бъде интересно да разбера какво те мислят. Ако те не са съгласни с нас, да могат да ни дадат доводите защо. Това ще бъде полезно и за нас, и за тях, за да може футболният продукт да заработи по-добре отколкото в момента. Тази двумесечна пауза между полусезоните е изключително дълъг период. Много родни специалисти също са се изказвали по темата. Ние няма да измислим нищо ново - гледаме в другите държави как го правят. В един момент ще трябва да се опита нещо ново".

"Българското първенство според мен струва около 70-80 милиона. Българският фен си гледа нашето първенство и се интересува живо от него. Когато се съберат сумите, които плащат хората, се получава една солидна цифра, а в същото време телевизията плаща 6-7-8 милиона. До 70 разликата е голяма. Трябва да дадеш много повече на клубовете, а и те да си го търсят. Ако се разпределят правилно процентите от ТВ правата, мисля че до голяма степен ще бъдат решени финансовите проблеми", допълни Бербо.

Той отговори още на въпрос дали би участвал в дебат с други кандидати за поста президент на БФС, както и какво трябва да се направи, за да бъде построен нов национален стадион. "Сигурно ще бъде интересно на футболната общественост един такъв дебат. Въпросът е, че основните проблеми във футбола ни са едни и същи и няма много различни методи за справяне. Сигурен съм, че с програмите на останалите кандидат-президенти ще имаме много допирни точки, но всеки може да прецени впоследствие как ще подходи. Когато си президент, трябва да можеш да водиш".

"Една от моите мечти и задачи ще бъде да направим национален стадион, който в един момент да посрещне голям европейски финал. Това би било привилегия за всички нас, но за целта е нужен стадион и подкрепа от държавата. На първо време обаче трябва да убедим държавата, че си заслужава едно подобно съоръжение. В съседните на нас страни са намерили начините, което показва, че всичко това е възможно. Нужно е само желание. Стадионът може да генерира приходи и сам по себе си, а на само когато има мачове. По този начин се генерират средства".

Бербатов се върна и към протеста от 16 ноември, когато се стигна до сблъсъци между фенове и полицаи преди евроквалификацията между България и Унгария на "Васил Левски". "Живеем много време в една тъжна действителност за футбола у нас. И когато накрая се опиташ и да вземеш футбола от феновете, това минава всякаква граница и затова се стигна до тези протести. Хората показаха какво мислят за управлението на БФС, но както казах и по-рано, остава да бъдат направени последните важни крачки и след 15 март, който и да дойде, той да започне да гради. Протест по време на конгреса според мен би бил израз на феновете, че те също искат нещата да се случат, както трябва. В този хотел и преди са се правели конгреси, които не са протекли, както трябва. Футболният фен иска всичко това да приключи, но в същото време да бъде информиран и да има прозрачност. Ако отново се стигне до някакви машинации, футболната общественост ще иска отговори", допълни той на фона на планирания протест в деня на Конгреса.

"Една от идеите ни е да обърнем внимание и на алтернативните формати - женски футбол, плажен футбол, футзал и т.н. Женският футбол е залегнал и в програмите на УЕФА и ФИФА и затова ние се допитахме до съседна Румъния, където развиват дамския футбол. Изпратили са ни опорни точки, които ние представихме. От догодина всеки клуб ще трябва да има и женски отбор, така че се развиваме и в този формат", каза още Бербатов по отношение на алтернативните формати, сред които женски футбол и плажен футбол.

Относно националния отбор, той заяви следното: "Заслугата за последните мачове е изцяло на Илиан Илиев, като включвам разбира се отборът и момчетата вътре. Илиан Илиев е доказан специалист и заслужаваше от доста време да получи тази възможност. Последните мачове показаха положителен оттенък. Знаем обаче, че всичко започва от най-високо ниво и от нещата, които се спускат надолу. Има много голяма взаимосвързаност между двете. Пак казвам - аплодисменти към Илиан Илиев за това, което направи. За някои неща ще са ни нужни 10 години, за да "надигнем глави", а за други по-малко. Таланти винаги сме имали и ще имаме, но важното е как ги вдъхновяваме. Моята роля като президент на БФС ще бъде и да вдъхновявам тези деца", завърши Бербатов. /БГНЕС