Бериша: Българското вето не ни блокира, Рама е виновен

Не ветото на България е блокирало началото на преговорите на Албания с Европейския съюз, а деградацията на демокрацията и неизпълнението на условията от правителството на Еди Рама.

Това заяви председателят на Демократическата партия и бивш премиер на Албания Сали Бериша.

„Има някои държави от ЕС, които не са съгласни със започването на преговори с Албания, защото Албания не е изпълнила поставените от ЕС условият - напротив, Албания преживя големи сътресения по отношение на свободата на гласуване и медиите. Не ветото на България, а деградацията на демокрацията и неизпълнението на условията от страна на правителството на Еди Рама, както и откраднатият трети мандат, с което той се хвали в Брюксел”, твърди Бериша.

Според него, доказателствата за връзките на престъпни групировки с основните представители на социалистическата партия, като се започне от Рама, никой с нищо не може да ги прикрие.

Друга основна причина, според Бериша, за отхвърлянето от страна на ЕС и неотделянето от Северна Македония е свързана с безпрецедентния факт, че Рама отиде като васал на Вучич, цитира изказването му албанската телевизия Ора Нюз.

„Рама отиде в Брюксел не като министър-председател на Албания, а като васал на Александър Вучич и беше привлечен като Милорад Додик - президент на Република Сръбска в БиХ. Това не е в съответствие с виждането на Берлин или Брюксел за Балканите, а с Балканите на Белград и Путин. В името на това той се появи на пресконференцията в известната тройка - патрона Вучич и васалите Рама и Ковачевски. Това нямаше нищо общо със съвместна конференция, а имаше за цел да докаже, че е направил своя избор между Балканите на Берлин и Балканите на Путин.

„Албания не получи статут на преговарящ, защото клеветникът ходеше от среща на среща на върха с червени маратонки, тюрбан и беневреци, за да се присмива на официалния протокол“, каза още Бериша.

Бившият премиер определи изявленията на Рама като скандални.

„Той се справи със застъпничеството на Сърбия и упрекна лидерите на ЕС, че са поискали от Сърбия да приложи санкции срещу Русия с аргумента на капитулирал човек. Според него 80% от сърбите наричат палача на украинската нация герой. Ако го наричат герой, има само една причина и това е Вучич", заключи лидерът на Демократическата партия Сали Бериша. /БГНЕС