Берлин: 14 танка "Леопард" 2 заминават за Украйна

Германия дава зелена светлина за доставки на 14 танкa "Леопард" 2 за Украйна, съобщи в официално изявление германското правителство.

„Това решение е в съответствие с добре познатата ни линия за подкрепа на Украйна по най-добрия възможен начин. Действаме в тясна координация на международно ниво", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Германският канцлер е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, съобщи вчера „Шпигел“.

Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.

Танковете вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера, съобщи изданието. Възможно е в средносрочен и дългосрочен план да бъдат подготвени за транспортиране и други германски бойни танкове.

Според "Шпигел" решението на германското правителство очевидно е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Те са продължили няколко дни. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ.

На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят M1 Abrams.

Днес „Уолстрийт Джърнал цитира източници от Пентагона и Белия дом, според които администрацията на президента на САЩ е склонна да приеме решение за изпращане на Украйна на 10 до "значителен брой" танкове M1 Abrams. /БГНЕС