Берлин е безпомощен на фона на миграционната криза

"Около 200 мигранти на ден пристигат в Берлин и подават молби за убежище. Това е два пъти повече, отколкото през септември. Всички места за подслон са заети, затова се отдават цели хотели под наем, а бившите летища "Тегел" и "Темпелхоф" се превръщат в кризисни центрове", съобщи германският таблоид "Билд". Кметът на Берлин оценява разходите, свързани с бежанците, на 1 млрд. евро годишно.

Според берлинския сенат мястото в нает хотел струва средно 57 евро на човек на ден.

На 27 октомври, 600 млади мъже пристигнаха в хангар № 1 на бившето летище "Темпелхоф". Повечето от тях са от Сирия, Ирак, Афганистан, Молдова и Турция.

Кметът на Берлин Кай Вегнер обеща през септември тази година, че "всеки, който идва в този град, трябва да има покрив над главата си". Това не е възможно, когато всеки ден идват по 200 души".

Хората, принудени да останат на бившето летище "Темпелхоф", трябва да живеят в контейнери с площ 12 кв. м, като делят пространството с още трима души.

Краят на Берлин?

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс през септември заяви, че проблемът с миграцията "ще унищожи Ню Йорк", и го сравни с настоящата ситуация в Берлин.

Въпреки че висши берлински политици признават проблема с пренаселеността на града, Германска социалдемократическа партия се противопоставя на затварянето на границити, заявявайки, че бежанците не трябва да бъдат отблъсквани.

Освен това Сенатът на Берлин все още е член на алианса "Градове на безопасно убежище", който се застъпва за по-мек подход към имиграцията. /БГНЕС