Берлин: Европа трябва да се въоръжава

Европа трябва бързо да осигури по-добра отбрана, защото до края на десетилетието може да се появят нови военни заплахи, каза германският министър на отбраната Борис Писториус. Русия е увеличила значително производството на оръжия, за да атакува Украйна и заплашва балтийските страни, Грузия и Молдова, каза той в интервю за Welt am Sonntag.


Междувременно САЩ вероятно ще намалят военния си ангажимент в Европа, тъй като все повече се обръщат към Индо-Тихия океан. „Ние, европейците, трябва да сме по-ангажирани със сигурността на нашия континент. Имаме около 5-8 години, за да наваксаме относно въоръжените сили, индустрията и обществото“, каза Писториус, отбелязвайки, че регионът ще има нужда от време, за да увеличи собственото си производство на оръжия.

По думите му може да се наложи Европа да възмести американската помощ за Украйна, ако Вашингтон не успее да се споразумее за ново финансиране, добави той. „Избирането на ново полско правителство, което е по-проевропейско, трябва да позволи на Ваймарския триъгълник Берлин-Париж-Варшава да развие допълнително военното сътрудничество“.

Писториус добави, че не е предвидил германската армия да повтори толкова големи мисии като в Афганистан и Мали. /БГНЕС