Берлин: Германците трябва да пестят енергия, за да окажат натиск върху Русия

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че германците трябва да започнат да пестят енергия още сега, за да станат по-независими от руските изкопаеми горива. Това е важно, тъй като най-голямата европейска икономика търси начини да намали вноса на газ и петрол от Москва в отговор на войната в Украйна.

В условията на нарастващ брой жертви сред цивилното население в Украйна в резултат на руската инвазия Германия е подложена на натиск да се откаже от руския газ и петрол, тъй като, според критиците, приходите осигуряват на Москва жизненоважни средства за водене на война, съобщава Ройтерс.

Хабек заяви, че Германия може да стане по-малко зависима, ако гражданите намалят потреблението си на енергия, като предложи по възможност да използват влак или да карат колело, вместо да шофират.

"Всеки неизминат километър е принос към по-лесното отдалечаване от руските енергийни доставки. Освен това защитаваме климата", каза Хабек в интервю за медийната група Funke.

Според министъра е възможно да се намалят 10% от индивидуалното потребление на енергия,. Той добави, че работодателите могат да допринесат, като предложат на работниците възможност да работят от дома, когато това е възможно.

"Където е възможно, може да се работи от дома един или два дни в седмицата - първоначално на доброволна основа", каза той. /БГНЕС

Берлин / Германия