Берлин: Македония да започне преговори с ЕС до края на годината

Германия е предложила Европейският съюз да започне през тази година преговори за присъединяване на Македония и да постави допълнителни условия на Албания, предаде Ройтерс.

Министрите на вътрешните работи ще се произнесат на 15 октомври, а лидерите на държавите-членки се събират два дни по-късно.

БГНЕС припомня, че на 26 септември германският Бундестаг одобри започването на преговори за присъединяване към ЕС на Македония и Албания. Това предложение беше подкрепено както от депутатите от управляващата голяма коалиция на канцлера Ангела Меркел, така и от част от опозицията.

Даването на зелена светлина за започване на преговори беше приветствано от външния министър Хайко Маас. „Решението подчертава значението, което Западните Балкани имат за ЕС. В същото време е ясно, че реформите се оценяват. И двете страни трябва да продължат усилията си за реформи, за да продължат по пътя към ЕС. Убеден съм, че условният подход на Бундестага ще убеди и други в ЕС да одобрят решението за преговори“, каза Маас.

Агенция „Блумбърг“ съобщи в началото на тази седмица, че Скопие и Тирана ще получат дата за начало на официални преговори. Агенцията се е запознала с писмо, изпратено до министри от ЕС, от което става ясно, че на срещата в Люксембург на 15 октомври ще бъде определена датата. /БГНЕС