Берлин настоява за санкции срещу руския ядрен сектор

Германското правителство се застъпва в Европейския съюз за включването на руския ядрен сектор в 11-ия пакет от санкции срещу Руската федерация. Това изявление направи вицеканцлерът, министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек ("Зелените") в интервю за агенция ДПА.

Робет Хабек

„Ядрените технологии са много чувствителна област и тук Русия вече не може да се счита за надежден партньор“, каза той. Хабек смята, че Русия използва зависимостта си от енергийните си ресурси, за да упражнява натиск. "В тази връзка германското правителство сега каза на Европейската комисия за необходимостта от включване на гражданския ядрен сектор (на Русия). Това трябва да стане част от следващия пакет от санкции", каза германският министър.
Хабек смята, че Европейският съюз трябва да стане още по-независим от Русия. "В много области постигнахме голям напредък, включително в енергийния сектор. Все още има въпроси по отношение на ядрения сектор", каза той. Министърът смята, че санкциите трябва да включват преходен период, който да даде време на някои страни да се откажат от руския мирен атом. „Но е важно да започнем и да не се страхуваме от решителни действия в тази област“, каза той.
Самата Германия в събота изключва последните три действащи атомни електроцентрали - Isar-2, Neckarwestheim-2 и Emsland - от електрическата мрежа, като по този начин напълно изоставя собствената си ядрена енергия. /БГНЕС