Берлин подкрепя Македония за ЕС и НАТО

В рамките на официалното си посещение в Германия президентът на Македония Стево Пендаровски се срещна в Берлин с президента на републиката Франк-Валтер Щайнмайер, на която бяха обсъдени двустранните отношения между двете страни, положението в региона, както и евроатлантическите стремежи на македонската страна.

От кабинета на Пендаровски информират, че двамата президенти са заключили, че двете страни имат отлични двустранни отношения както в политически план, така и в много други области от взаимен интерес, като например отбраната и сигурността, икономиката и образованието. „През изминалата година“, подчерта президентът Пендаровски, „двете страни постигнаха търговски стокообмен от 4,3 млрд. долара, а през 2019 г. тази сума надхвърля 1 млрд. долара, което поставя Германия начело в списъка на търговските партньори на Македония. Президентът Щайнмайер потвърди твърдата подкрепа на Германия за интеграцията на Македония в Европейския съюз и НАТО.

Пендаровски благодари за постоянната подкрепа и изрази очакването, че Македония скоро ще започне преговори за присъединяване към ЕС и че ратификацията на Протокола за присъединяване от страните-членки на НАТО скоро ще приключи, като Македония стане пълноправен член на алианса. В този контекст Пендаровски изрази задоволство от ратифицирането на Протокола за присъединяване към НАТО от германския Бундестаг. Пендаровски оцени, че днешната среща и посещението в Германия е възможност за обновяване и интензифициране на диалога на ниво президенти, както и като роля за по-нататъшно укрепване на партньорството между Македония и Федерална Република Германия. /БГНЕС