Берлин с попарени надежди за подобряване на отношенията със САЩ

Надеждите на германското правителство за подобряване на отношенията при новата американска администрация не се сбъднаха, пише германският вестник „Тагедсшпигел“.

Както отбелязва той, след победата на Джо Байдън на президентските избори, в Европа и Германия се надяват на връщане към „партньорско сътрудничество“ със САЩ, въпреки че в Берлин едва ли някой си е създавал илюзии, че ще бъде възможно да се разрешат всички конфликтни въпроси.

"Надеждите на федералното правителство обаче не се сбъднаха", пише авторът на статията, като посочва за пример ситуацията с изграждането на газопровода "Северен поток-2" и преговорите за мирно уреждане в Афганистан.

Според изданието първата лична среща на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен с германския му колега Хайко Маас на конференцията на външните министри на НАТО в Брюксел „не предвещава нищо добро“, тъй като преди събитието американската администрация е изненадала своите съюзници с несъгласувано предложение за бъдещето на Афганистан, което проваля всички предишни планове.

Освен това, преди двустранна среща с германския външен министър, Блинкен поиска Берлин окончателно да спре строителството на „Северен поток-2“, като същевременно не изключи въвеждането на нови санкции.

"Активният" и твърд акцент на държавния секретар на САЩ върху темата за газопровода попречи на плановете на германското правителство да "обсъди тактично" въпроса, посочва „Тагесшпигел“. „Дори противниците на тръбопровода в Германия са категорично против екстериториалните санкции на САЩ“, заключава авторът на статията. /БГНЕС