Берлин с реформа за ограничаване на руския шпионаж

Нанси Файзер, министър на вътрешните работи на Германия, обяви мащабна реформа за контрола на сигурността на класифицираната информация в германските държавни институции. Съобщението идва дни след като служител на Бундесвера беше арестуван по обвинение в шпионаж в полза на Русия в Кобленц.


Файзер заяви пред в. "Райнише пост", че промените имат за цел да засилят защитата срещу актове на саботаж, включително кибератаки срещу ИТ системи.

"Много от сферите [на функциониране] на държавата вече са обхванати от строг контрол на сигурността, адаптиран към нивото на това колко чувствителни са те", каза министърът на вътрешните работи и добави, че "някои механизми за контрол обаче ще бъдат затегнати".

Едно от нещата, които ще станат обект на по-строг контрол, е как служителите на държавните институции използват социалните медии, за да могат по-бързо да идентифицират "враговете на конституцията".

Файзер смята, че някои политици от крайнодясната партия AfD също могат да бъдат квалифицирани като членове на тази група.

Тя говори за "ново измерение на заплахата от шпионаж и кибератаки", идваща от Русия. Същевременно тя похвали "бдителността" на германските разузнавателни служби, които, противно на това, което твърдят някои медии, "не са в спящо състояние".

В сряда служител на Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Бундесвера в Кобленц беше арестуван за предаване на класифицирана информация на консулството на Руската федерация в Бон и на посолството ѝ в Берлин. /БГНЕС