Без изненада - Радев с втори мандат

Румен Радев е преизбран за президент на втория тур на изборите за държавен глава с почти двойно повече гласове от неговия опонент, предаде БГНЕС.

Според данните от екзит пола двете двойки получават следните резултати:
„Тренд“
Румен Радев– Илияна Йотова са гласували 64,5%
Проф. Анастас Герджиков – Невяна Митова са гласували 33,6%

„Галъп“ при 100% паралелно преброяване
Румен Радев– Илияна Йотова са гласували 66,4%
Проф. Анастас Герджиков – Невяна Митова са гласували 31,9%
Не подкрепям никого - 1,7%

„Алфа рисърч“ при 100% паралелно преброяване
Румен Радев– Илияна Йотова са гласували 66,4%
Проф. Анастас Герджиков – Невяна Митова са гласували 32,3%
Не подкрепям никого - 1,3%

България издържа изпита по демокрация

Приключи един безпрецедентен изборен месец. Българите искат скъсване с корупцията и беззаконието. Очакването, че гражданите ще се изморят от изборите и ще се върнат към старото не се случи. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя. Това заяви Румен Радев, който излиза от балотажа с втори мандат на „Дондуков” 2, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно, България издържа този изпит по демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо напрежение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата, заяви Румен Радев в първия си коментар, след като стана ясно, че отново ще е президент на страната.

Той подчерта, че новият парламент няма право на грешки и протакане, защото хората няма да простят. Всяка от партиите, която пренебрегне това, ще се самоубие, добави Радев.

Новият стар държавен глава заяви, че обществото иска да види отчетливо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната реформа. Приоритетите са борбата с пандемията и социално-икономическата криза.

Новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, когато става дума за историята и правата на българите зад граница, заяви още Румен Радев.

Целият апарат работеше за действащия президент

Проф. Анастас Герджиков поздрави Румен Радев и Илияна Йотова с победата. „Надявам се, че през следващите 5 години ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от последните седмици“, каза той и благодаря на всички граждани, които са гласували за него.

Резултатите от изборите са опровергали твърденията, че гласоподавателите на ДПС са гласували за него. Според проф. Герджиков не е имало дебат, защото неговите съперници през цялото време са повтаряли, че той е свързан с дадени хора и дадени партии.

Той заяви, че целият държавен апарат е работел за действащия президент. Репресиите на силовите министерства бяха в ползва на държавния глава. Вътрешният министър се изявяваше като негов началник щаб, добави проф. Герджиков.

„Ниската избирателна активност е главният проблем. 80% от българите не са представени. Да ги обвиняваме, че те не искат да се включат в политическия живот е неправилно. Те не искат да се включат в него, защото той е такъв какъвто го виждаме. Хората не гласуват, защото не искат да участват в нашата партийна политика“, обобщи проф. Герджиков.

Изборен антирекорд

28,9% е общата избирателна активност за страната към 18.00 часа. За сравнение, миналата седмица в този час (18.00 ч.) избирателната активност е била малко по-висока – 34.3%.

Най-висока към 16.00 часа избирателната активност бе в 23-ти МИР София - 30,03%. Това е единственото място, където активността прехвърля 30 на сто. 124 835 души са гласували. Най-ниска е активността в Кърджали – 12,97 на сто, 33 972 души са гласували там.

Ако се запази същата динамика на гласуването би трябвало да очакваме, че в балотажа ще гласуват повече от 2,5 млн. избиратели, но активността се очаква да е по-ниска, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По всичко изглежда, че това ще бъдат президентските избори с най-ниската избирателна активност в най-новата ни история. По предварителни данни ще гласуват 1 милион души по-малко, отколкото на втория тур на президентските избори през 2016 г., когато своя глас дадоха около 3,4 милиона души.

Изборният процес днес протече нормално и без инциденти.

Президенти и председатели

Днес можехме да гласуваме в близо 13 000 секции у нас, а сънародниците ни зад граница в 751. За целта са осигурени близо 12 000 устройства.

Президентските избори тази година са седмите у нас след демократичните промени. 23 бяха кандидат-президентските двойки на първи тур.

Президентската институция е въведена в България през 1990 г. след продължителни спорове между опозицията и управляващата партия как да се нарича първият държавен глава – председател или президент на републиката.

Първият държавен глава след промените Петър Младенов е председател/президент на България. Той е избран на 3 април 1990 г. от Народното събрание.

На 1 август 1990 г. д-р Желю Желев е избран за президент от Народното събрание на мястото на подалия оставка Петър Младенов. Той остава на този пост до 1992 г., когато се провеждат първите преки избори за държавен глава. Д-р Желев печели на втория тур /19 януари 1992 г./ и остава на този пост до началото на 1997 г. Негов вицепрезидент е известната поетеса и дисидент Блага Димитрова, която не завършва своя мандат, оттегляйки се от своя пост заради несъгласие с президента. Д-р Желю Желев ни напусна внезапно на 30 януари 2015 г., месец преди да навърши 80 години.

На изборите 27 октомври - 3 ноември 1996 година за президент е избран кандидатът на Обединените демократични сили (ОДС) Петър Стоянов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г.

Петър Стоянов се кандидатира за втори президентски мандат през 2001 г., но загуби на втория тур от Георги Първанов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 2002 г. През лятото на 2006 г. обявява намерението си да се кандидатира за втори президентски мандат. Участва в изборите на 22 октомври 2006 г., като кандидатурата му е издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП.

На президентските избори през октомври 2011 година вотът печели кандидатската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев - Маргарита Попова. Тогава на първи тур се явиха 18 президентски двойки. До балотажа стигнаха двойката на ГЕРБ и Ивайло Калфин - Стефан Данаилов от БСП.

На президентския вот през 2016 година над 2 милиона избиратели пуснаха бюлетина в полза на Румен Радев, подкрепен от БСП, на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. На втория тур Радев печели изборите с 2 063 032 действителни гласа. Цачева на балотажа получи 1 256 485 действителни гласа. /БГНЕС