Без маска или шал навън не може

На връх Цветница защитната маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително, предаде репортер на БГНЕС.

Разписаната днес заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев гласи: Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.). Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Заповедта е в сила от 12 април до 26 април, включително.

Кирил Ананиев издаде заповедта само няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов обяви решението с думите: Без маски навън да не се излиза, който няма маска, да сложи шал. Попитан дали предвиждат глоби за неносене на предпазна маска или шал, Борисов сравни ситуацията със Закона за движение по пътищата: Това е като шофирането – има правила и този, който застрашава, получава наказание.

„В закона ясно е разписано след като се издаде официална заповед, който не я спазва, какво следва като глоби. Намалихме ги драстично именно, за да е самодисциплина. Аз затова започвам с думите умолявам. Не за друго, защото по-строгите мерки означава да пресираш хората с полиция по улиците. Това, което може да ни спаси от тежко затягане на мерките е всеки един да знае, ако му се налага да излезе – да излезе. Причиняваме трудности, но го правим за здравето на хората. Продължим ли да се движим с този нисък темп на заболяване, на смъртност, която е от много тежко болни, е шанс. Да устискаме още. Не ми е лесно да кажа стойте си вкъщи. Господ ще ни чуе и от вкъщи”, каза още премиерът.

Борисов уточни, че искат максимално бързо да въвеждат всяка една от мерките за подпомагане. За да заработи, огромен екип от хора работи, за да може всяка мярка да бъде ефективна. До този момент всичко, което сме направили го правят и другите държави, каза още Борисов.

Той каза, че добрата новина в тъгата е, че починалите са все с много тежки заболявания. Рисковата група е много голяма, ако я изпуснем обаче, тогава ще понесем катастрофална щета, посочи премиерът.

Вчера сме платили 30 хиляди PCR от Южна Корея и 600 хиляди от Европейската комисия. С такива количества ще понесем първата вълна от масовата вълна тестове, съобщи Борисов и добави, че към момента имаме резерв от 10-15 хиляди PCR-ара, така че има с какво да се работи.

Отделно от това, от другата седмица ще ви покажем как ще си възобновим производството на тестове, за да може в бъдеще да няма затруднения. "Навремето България е имала подобни възможности, вярно във военната област, във Варшавския договор, затова ние както започнахме да си произвеждаме маски, облекла, очила, така ще започнем да си произвеждаме тестове, каза още Борисов. /БГНЕС