Без маски и с бесилки, "Възраждане" опитаха да щурмуват парламента

Партия „Възраждане“ проведе протест пред Народното събрание срещу зеления сертификат и предпазните мерки срещу коронавируса в деня, когато са регистрирани рекорден брой новозаразени от смъртоносната инфекция, предаде репортер на БГНЕС.

На два пъти напрежението на площада ескалира. Първоначално протестиращите се опитаха да щурмуват сградата и стигнаха до парадния вход, където блъскаха по прозорците на вратите. Полицията спря тълпата и я отблъсна назад. Органите на реда периодично изкарваха по-агресивните протестиращи и ги отстраняваха от демонстрацията.

"Няма да има ескалации, ние сме хора на честта", каза ораторът, който първо призоваваше към неподчинение, после говореше за преговори.

Протестиращите направиха коридор между паметника на Цар Освободител и сградата на парламента. Те искаха да влязат в парламента и да разговарят за отмяна на ограничиелните мерки. Поканиха на разговори полицията, обявявайки, че единственото, което искат е "край на тиранията".

Протестиращите заявиха, че единствената им цел днес е отмяната на всички мерки, наложени заради COVID-19. Това ставаше на фона на скандирания „долу маските“. Няколко минути след 14 часа, ораторът обяви, че 15 човека - представители на протестиращите - отиват на задния вход на парламента, където ще искат да водят мирни преговори с депутатите.

Последва ново напрежение, то избухна около парламента минути след 15.00 часа. Ораторът отново призова мъжете да излязат на "първа линия", а жените да останат назад и започнаха да дърпат металните заграждения и да правят опити да минат към северния вход на Народното събрание. Представителите на полицията направиха още по-плътен кордон и задържаха тълпата.

Ораторът обяви, че обявяват гражданско неподчинение. След това протестиращите тръгнаха по бул. "Цар Освободител" на шествие към сградата на правителството. В крайна сметка протестът завърши пред сградата на Министерството на здравеопазването, където протестиращите поискаха среща със здравния министър проф. Асена Сербезова и я получиха.

Министър-председателят Кирил Петков покани представители на протестиращите за разговор в петък. Много съжалявам, че съм под карантина, защото с удоволствие бих отишъл да говоря с хората на площада. Това заяви премиерът Кирил Петков относно протеста на „Възраждане“ пред Народното събрание.

По думите му той уважава правото на протест, като той самият е участвал в редица демонстрации като гражданин. „Част от протестиращите не вярват в мерките, не вярват в COVID. Призовавам ги да излязат с 10 човека и след като изляза от карантината в петък – ще седна на разговор с тях за един нов модел за преодоляване на следващата вълна, посочи Петков.

Говорителят на кабинета Лена Бориславова обяви, че се подготвя нов пандемичен план. Тя допълни, че "последното желание на правителството е да затваря бизнеси и да налага ограничения на хората“. Бориславова увери, че мерките, които се обсъждат са съобразени с това, какво е най-добро за целия български народ.

Междувременно стана ясно, че има пострадали полицейски служители. От пресцентъра на ВМА обявиха, че петима служители на реда са откарани в спешното отделение на болницата. След направени изследвания и консултации със съответните специалисти те са освободени за домашно лечение.

На снимката: депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев

Протестът пред Народното събрание стана в деня, в който в България са регистрирани най-много заболели от коронавирус. 7062 са новозаразените за последното денонощие.

Демонстрацията продължи около 6 часа и се проведе при минусови температури, през целия ден в центъра на София градусите бяха под нулата. Голяма част от хората бяха дошли с автобуси от страната, имаше хора от Пловдив, от Варна, от Добрич, от Перник и др. Лидерът на партията Костадин Костадинов не присъства на протеста, защото е под карантина и спазва мерките, срещу които представителите на партията му протестират. Карантината му бе наложена заради положителния тест за COVID-19 на председателя на парламента Никола Минчев след заседанието на КСНС в понеделник и в чийто резултат Костадинов се усъмни. /БГНЕС