Без Милетич светът нямаше да разбере за гръцките и сръбски жестокости и делото на Илинденци

Днес, 14 януари 2023 г., се навършват 160 г. от рождението на големия български учен Любомир Милетич. Роденият в град Щип, Македония, дълги години е председател на Българската академия на науките/1926-1937г./ Той е и сред основните двигатели при създаването на Македонския научен институт в София, чийто председател е до смъртта си през 1937г. Милетич се счита и за един от големите български учени през първата половина на 20 в. в областта на езикознанието, диалектологията, етнографията и историята, предаде репортер на БГНЕС.

Домът, в който е живял Любомир Милетич в София

Ако не бе делото на Любомир Милетич, днес нямаше да знаем най-важните неща за случилото се по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., но и за водещите фигури и участници в него.

В продължение на дълги години проф. Любомир Милетич записва спомените на участниците във въстанието. В началото на 20-те години на миналия век той отпечатва девет книжки - Материали за историята на македонското освободително движение. От тях разбираме не само какво се е случвало, но и най-важното - българският характер на бунта, както и българската етническа принадлежност на участниците в него. Той лично записва разказите на легенардните революционери като Дамян Груев и Борис Сарафов.

Любомир Милетич

Без усилията на Милетич светът нямаше да научи и за гръцките престъпления срещу българите в Егейска Македония. В книгата си "Гръцките Жестокости в Македония през Гръцко-българската война" Милетич публикува 53 снимки и една географична карта. В началото на книгата той пише следното: "От извършените гръцки зверства, за които свидетелствуват документите в тази книга, излиза наяве, доколко са гърците, дори и в лицето на своите най-видни интелектуални представители, не само крайно жестоки и безчовечни, когато им се падне случай да разполагат с живота и имота на свои неприятели, но същевременно доколко те са нравствено извратени, като са способни по един немислимо безочлив начин, прикривайки пред външния свет своите собствени злодеяния, да приписват същите тия злодеяния тъкмо на пострадалите свои неприятели."

В сборника си "Документи за противобългарските действия на сръбските и на гръцките власти в Македония през 1912 – 1913 година" Милетич документира жестоките изстъпления на гръцките и сръбските окупационни власти над българите в Македония по време на Балканските войни 1912 – 1913 година.

Любомир Милетич е автор на над 400 книги и монографии, студии, рецензии. Много от тях са на чужди езици: германски, френски, хърватски, руски. Автор е на ценните трудове на тракийска тематика като За Тракия, Родна Тракия, В Македония и Одринско, Западна Тракия и договорът за мир в Ньой, История на Гюмюрджинската република, Разорението на тракийските българи през 1913 година, както и многобройните публикации и доклади, свързани с трагедията преживяна от тракийските българи през 1913 година.

Домът, в който живее до смъртта си през 1937г. големият български учен, се намира в центъра на София, на улица Шипка. Делото на родения в град Щип, както и на безброй други учени, политици, революционери също родени в Македония, дори и в днешна "независима" РС Македония", старателно и институционално се укрива от гражданите на западната ни съседка, с една единствена цел - подчинението на републиката в услуга на чужди интереси. /БГНЕС