Без наследник приключи мандатът на шефа на централната банка на Ливан

Ръководителят на засегнатата от кризата централна банка на Ливан Риад Саламех, който е издирван за предполагаеми финансови престъпления в няколко европейски държави, трябва да напусне днес поста си, без да е определен негов наследник.


Дълбоко разединената политическа класа в Ливан не успя да се споразумее за приемник на 73-годишния Саламех, което създаде още един вакуум във властта в страната, която освен това няма президент и се управлява от служебно правителство.

Саламех, който заемаше този пост в продължение на 30 години, е ключова фигура в ливанския политически елит, обвиняван за икономическия срив на страната, довел до обезценяване на валутата и до увеличаване на бедността.

Защитавайки наследството си, преди дни Саламех заяви пред местен телевизионен оператор, че е бил превърнат в "изкупителна жертва" на кризата и обвини останалата част от ливанската политическа класа, че го е изоставила "отдавна", съобщи АФП.

Съгласно ливанското законодателство, Саламех ще бъде заменен временно от първия подуправител на централната банка Васим Мансури.

По-рано този месец обаче и четиримата подуправители заплашиха да подадат оставка.

Очакваше се по-късно днес Мансури да обяви дали ще заеме поста.

Малката средиземноморска държава е разкъсвана през последните четири години от икономическа криза, която Световната банка определи като една от най-тежките в съвременната история.

Политиката в Ливан – държава с население от едва шест милиона души, е изключително сложна, тъй като властта се разпределя в рамките на конфесионална система, която признава 18 мюсюлмански и християнски секти.


От повече от година Ливан се управлява от служебен кабинет с ограничени правомощия, а от девет месеца няма президент.

От две години Саламех е обект на съдебни разследвания в страната и чужбина по обвинения в присвояване, пране на пари, измама и незаконно обогатяване, които той отрича.

Той е издирван във Франция и Германия, а Интерпол е издал червена бюлетина за ареста му, но Ливан не екстрадира свои граждани.

Саламех скоро ще бъде съден в Париж, съобщи за АФП европейски дипломатически източник.

През март 2022 г. Франция, Германия и Люксембург запорираха активи на стойност 120 млн. евро във връзка с разследване на богатството на Саламех.

През февруари Ливан също обвини Саламех в присвояване, пране на пари и укриване на данъци в рамките на собствено разследване.

Вътрешното разследване беше започнато след искане за съдействие от швейцарския прокурор, който проверява движението на средства на стойност над 300 млн. долара, извършено от Саламех и брат му. /БГНЕС