Без обединение между БФШ 2022 и БСФШ, но с консенсус за преговори

Българска федерация по шахмат 2022 и Българска спортна федерация по шахмат не постигнаха обединение на днешната си среща със спортния министър Димитър Илиев, предаде репортер на БГНЕС.


След около час разговори с Илиев, председателите на двете федерации Венета Петкова и Милен Василев се съгласиха на създаването на преговорни екипи от по трима души в кратки срокове, които евентуално да доведат до обединение в името на българския шахмат.

Петкова и Василев не успяха да доведат разговора до положителен край, като изложиха аргументите си пред министъра на младежта и спорта в сградата на ММС. И двете страни се върнаха към предишни събития, включително Генералната асамблея на ФИДЕ, на която БСФШ бе призната за член на Световната федерация. Петкова заяви, че обединението минава през равнопоставеност по отношение членове в Управителния съвет, докато Василев каза, че отстъпките, на които е готова БСФШ, са свързани с това Петкова да бъде зам.-председател в сдружението, два има двама членове на БФШ 2022 в УС и Българска федерация по шахмат 2022 да отговаря за Държавния календар.

След близо час разговори министър Илиев, който изслуша внимателно аргументите на двете страни и сподели, че единственият шанс родният шахмат да върви напред и да се бори с най-добрите в света е чрез обединение, закри срещата, като в крайна сметка бе решено двете федерации да съставят преговорни екипи. В най-кратки срокове екипите от по трима души ще се срещнат и ще опитат да намерят решение.

Припомняме, че БФШ 2022 е с лиценз от Министерството на младежта и спорта, докато БСФШ е призната от Европейския шахматен съюз и Световната федерация (ФИДЕ). /БГНЕС