Без опашки и напрежение протичат изборите във Великобритания

Без опашки и напрежение протичат изборите във Великобритания поради рекордния брой секции, открити в страната, предаде Жени Павлова от Лондон.

В Лондон сънародниците ни могат да гласуват в 46 секции, 4 от които са на територията на Българското посолство.

135 са секциите, разкрити във Великобритания. Това е страната с най-много секции, следвана от Турция със 121, и Германия със 116. Българите в чужбина ще могат да гласуват в общо 791 избирателни секции. Това е най-високият брой места за гласуване извън страната, откриван до този момент. На Острова в 56 секции ще бъдат разположени 65 машини, а в останалите 79 ще се гласува с хартиени бюлетини. Гласуването трябва да приключи в 22:00 часа българско време.

Българите в Обединеното кралство традиционно са много активни на избори. Това, че сега ще бъдат отворени 135 избирателни секции, в сравнение с 35-те на предишните избори, предполага, че този път хората ще могат да гласуват по-лесно, без големите опашки, които се извиха на 4 април, когато гласуваха 32 000 българи. В изборния ден в една от секциите – тази в Палмърс Грийн, около 200 чакащи български граждани не успяха да упражнят своя глас, което доведе до недоволство и напрежение, както и до намеса на полицията. /БГНЕС