Без шлемове и шалове, само с маски на закрити места

Новата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която от 1 февруари на закрити обществени места задължително ще се носят единствено маски за еднократна или многократна употреба, отново повдигна въпроса в обществото за ефикасността на отделните предпазни средства срещу COVID-19.

С новата заповед отпада възможността за носене на шлем, шал или т.нар. подбрадници, които вече не са алтернатива на маските, покриващи плътно носа и устата.

Анкета на БГНЕС на оживена столична улица показа, че мнозинството от хората също предпочитат маската пред пластмасовия шлем.

„Честно казано, предпочитам маска. Шлемът, според мен, не предпазва изобщо“, е мнението Реми Лисицов. Младият мъж носи маска дори и когато се разхожда сам, а според него дисциплината е най-ефикасното нещо за справяне с пандемията. По отношения на мерките в страната, мъжът сподели: „Ако отворят ресторантите и пуснат дискотеките, заразата ще тръгне отново. Особено с новия вариант на вируса, ще става все по-зле. По-добре е така, с мерките“.

„Аз лично предпочитам маска. Смятам, че предпазва повече. Не платнена, по възможност нося такава с по-висока защита“, на същото мнение е и Елена Владимирова, според която дисциплината на всеки отделен човек е от решаващо значение. „Не са много строги, но смятам, че дават резултати. Определено са ефективни“, смята тя за противоепидемичните мерки в страната.

Маската пред шлема винаги и е избирал и Стефан Стефанов. „По-удобно ми е“, коментира мъжът, според когото мерките у нас могат да се определят като адекватни. Цифрите говорят, че се задържа заболеваемостта. Статистически погледнато, властите се справят“, смята още той. /БГНЕС