Без сигнали за проблеми на изборите за Народно събрание в САЩ

Българите в Съединените щати гласуваха в 58 секции, като на места беше отбелязан засилен интерес.

Във Вашингтон през целия ден се наблюдаваше поток хора - на моменти с групи от гласуващи, на моменти с единици, като някои бяха дошли преди отварянето на секцията. Двете машини работиха без проблем и в случаите, в които избирателите се затрудняваха, членове на комисията оказваха помощ при спазване на правилата.

За останалата част на САЩ консулът на посолството във Вашингтон Бойко Хаджийски заяви за БНР, че през деня от генералните консулства е нямало нито един постъпил един сигнал за проблеми.

В обедните часове във Вашингтон имаше малка опашка от попълващи декларации, но дори в този момент процесът преминаваше плавно.

Някои избиратели споделиха отчаяние от положението в България и изявиха желание за утвърждаване на европейски ценности, докато други критикуваха следването на западни модели. Повечето казаха, че случилото се след април не е променило партийните им предпочитания.

По неофициални данни гласувалите във Вашингтон са около 450, с близо 200 по-малко от вота през април, което може да се обясни с откритите допълнителни секции в региона, но в същото време гласувалите в неделя в американската столица по неофициални данни са повече от тези на изборите през 2017-а. /БГНЕС