Без тенисистка от Германия във втори кръг в Париж след 63 години

Предвид факта, че няма германска тенисистка във втори кръг на Ролан Гарос за първи път от 1958-а насам, шефът на женския тенис в страната призна, че шансовете за достигане успехите на Щефи Граф не изглеждат реалистични на този етап.

Кербер напусна турнира след поражение на старта от квалификантката Анхелина Калинина.

Загубата на Андреа Петкович от чехкинята Каролина Мухова последва отпаданията на Анжелик Кербер и Лаура Зигемунд в първи кръг на Откритото първенство на Франция. Това е много далеч от постиженията на Граф – германската легенда има шест титли в Париж между 1987-1999, годината в която се отказа. „Не е положително в момента. Разполагаме със страхотни таланти, но нямаме никой, който е на изключително ниво. Няма в момента нито една 14 или 15-годишна състезателка в германския тенис, която да кажа с готовност: „Изчакайте две години, тя ще бъде звезда“, каза шефът на женския тенис в Германската тенис федерация Барбара Ритнер за Евроспорт.

Основното притеснение е, че триото от германки, които отпаднаха в първи кръг на Ролан Гарос, наближават края на кариерите си. Петкович, полуфиналистка на Ролан Гарос от 2014, трикратната шампионка от Шлема Кербер, двукратна четвъртфиналистка в Париж, и Зигемунд, която стигна последните осем в турнира миналата година, са на 33-годишна възраст. „От една страна, нашето поколение остаря. По-трудно е да играеш с висока интензивност в тренировъчните сесии ежедневно“, призна Петкович.

Тя не бе щастлива от представянето си срещу Мухова, „но победите трябва да дойдат от някъде“, добави тя, след като загуби десет от 14-те си мача през 2021. /БГНЕС