Без ваксинация във Ватикана може да останеш без работа

В указ на кардинал Джузепе Бертело, на практика губернатор на Ватикана, се казва, че получаването на ваксина е "отговорен избор" поради риска от увреждане на други хора.

Ватикана, която е най-малката държава в света, има няколко хиляди служители, повечето от които живеят в Италия. Програмата му за ваксинация започна миналия месец, а 84-годишният папа Франциск беше сред първите, които получиха дозата. Указът от седем страници гласи, че тези, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, могат да получат друга длъжност, вероятно там, където биха имали контакт с по-малко хора, но ще получават същото заплащане, дори ако новият пост е понижение. Указът обаче гласи, че тези, които отказват да се ваксинират без основателна причина, ще попаднат под разпоредбите на специална разпоредба в закон от 2011 г. относно правата и задълженията на служителите. Точката от закона от 2011 г. казва, че служителите, които отказват "превантивни мерки", могат да бъдат подложени на "различни степени на последствия, които могат да доведат до уволнение".

Указът е подписан на 8 февруари и по-късно публикуван на уебсайта на губернаторския отдел. Папа Франциск е голям поддръжник на ваксините за спиране на разпространението на коронавируса. "Това е етичен избор, тъй като излагате на риск здравето си, живота си, но и живота на другите", каза той в интервю за италианска телевизия миналия месец. Ватикана направи ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за журналисти, придружаващи папа Франциск при пътуването му до Ирак следващия месец. Бертело, който подписа декрета, даде положителен тест за коронавирус през декември и премина в самоизолация. Във Ватикана има по-малко от 30 случая на коронавирус, повечето от които сред швейцарската гвардия, които живеят в общи казарми. /БГНЕС