Американски хирурзи за първи път присадиха свински бъбрек на жив пациент

Хирурзи са трансплантирали бъбрек от генетично модифицирано прасе на жив пациент, което е нова стъпка към потенциално решение на проблема с хроничния недостиг на донорски органи, съобщи американска болница, предаде АФП.


Пациентът, на 62 години, е страдал от хронична бъбречна недостатъчност. Той се "възстановява добре" от операцията, извършена преди по-малко от седмица, се казва в съобщение за пресата на Масачузетската болница в Бостън.

Генетично модифицирани свински бъбреци вече са били трансплантирани и са функционирали на хора в мозъчна смърт.

Живи пациенти също са получавали сърдечни трансплантации от генетично модифицирани прасета, но впоследствие са починали.

Тези генетични модификации се извършват, за да се намали рискът от отхвърляне.

Лекарите "внимателно ми обясниха плюсовете и минусите на процедурата", казва пациентът Ричард Слейман, цитиран в съобщението за пресата. "Видях в това начин да помогна не само на себе си, но и да дам надежда на хиляди хора, които се нуждаят от трансплантация, за да оцелеят".

Повече от 100 000 души чакат за трансплантация на органи в Съединените щати. Бъбрекът е най-често търсеният орган.

В областта на ксенотрансплантацията - трансплантацията на животински органи на хора - през последните години е постигнат голям напредък.

Първата в света трансплантация на свински бъбрек на човек в мозъчна смърт беше извършена през септември 2021 г. от хирурзи в болницата NYU Langone в Ню Йорк. /БГНЕС

Тагове: