Без закон за опазване на рисовете у нас, популацията им ще изчезне напълно

За съжаление в България рисовете изчезват. Последните данни са от 2008 г., имаше данни за рисове, които навлизат по Осогово, където са били заложени фотокапани, лично от преподавателя по зоология в СУ доц. д-р Диана Златанова. Тогава бяха видени различни рисове. От тогава няма информация“. Това каза в интервю за БГНЕС гледачът на диви животни в столичния зоопарк Мария Тереза Кортес по повод новородените на 3 май в парка евроазиатски рисове. Те са включени в Европейската племенна книга на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и тяхното размножаване, и броят на популацията им в зоопарковете се следи внимателно и се използва за опазването и възстановяването на този застрашен вид в Европа. В Червената книга на Република България евроазиатския рис е в категория „Критично застрашен вид“.

Кортес, която гледа животните в зоологическата градина от 16 години казва, че намаляването на популацията на рисовете у нас се дължи и на бракониери, които ги гонят.

„Има нелегални кадри във Фейсбук, които показват проснати кожи пред камини. Хората ги избиват. Мисля, че в момента няма закон, който да ги пази. Защитен вид са, но ако не се направи закон като за мечките, не знам дали ще ги опазим“, разкрива Кортес притесненията си и се надява, че все пак, макар и малко, има рисове в България.

Грижещата се за над 100 животни в зоопарка казва, че в зоологическата градина има 5 риса, като 2 от тях са от първото поколение на двойката Куанта (2,5 г., родена в зоопарка в Мюнхен) и Моргул (3 г., роден в зоопарка Шьонбрун, Виена).

„Рисовете се родиха на 3 май. Досега ги пазехме в тайна, защото майката и малките трябваше да имат спокойствие. До година и половина те могат да живеят с майка си, след това трябва да отидат в други зоопаркове, най-вероятно в чужбина“, обяснява тя и подчертава, че не изключено, ако едното от тях е женско, да бъде настанено в клетката на възрастния рис Беси.

„По принцип рисовете живеят 17 години в природата. Партньорът на Беси почина преди няколко месеца на над 17,5 г. Той беше спасен от развъдник за кожи в Канада. Казваше се Алеко“, разказва гледачът.

Мария Тереза Кортес казва, че в момента се провежда и традиционното лятно зооучилище, но за първи път онлайн заради коронавируса. В рамките на заниманията децата научават интересни факти за хората, които се грижат за животните, както и повече за обитателите на зоопарка. /БГНЕС