Бежанският палатков лагер в полето край Солун беше опразнен

Мигрантите, които си направиха импровизиран палатков лагер край официалния бежански център „Диавата“ край Солун, започнаха да се разотиват, съобщава „Грийк рипортър“.

Хората, повечето семейства с деца, пристигнаха преди няколко дни в района, подведени от анонимно съобщение в социалните мрежи. В поста се твърдеше, че Балканският маршрут е отворен и неправителствени организации са в готовност да посрещнат мигрантите на територията на Северна Македония, след което да им помогнат да се придвижат към вътрешността на Европа.

Макар и гръцките, и македонските власти да отрекоха информацията, и да предупредиха, че границата продължава да е блокирана, хората издигнаха палатки в полето до „Диавата“. Те отказаха да се разотидат въпреки призивите на органите на реда, че за тях ще е най-добре да се завърнат в бежанските центрове, в които са били първоначално настанени.

Мигрантите на няколко пъти се опитаха да стигнат до граничния пункт „Идомени“, за да влязат на територията на Северна Македония. В опит да спрат огромното множество от хора в събота гръцките сили за сигурност използваха сълзотворен газ и се стигна до сблъсъци, при които мигрантите замеряха органите на реда с камъни и бутилки. При стълкновенията пострада и фото журналист.

Гръцкият министър на защитата на гражданите Олга Геровасили изрично подчерта, че границите няма да бъдат отворени. Тя призова мигрантите да не рискуват привилегиите, които са получили в бежанските лагери и да не използват децата си като жив щит само защото някакви трафиканти на хора са им продали фалшива надежда.

Министърът на миграционната политика Димитрис Вицас също беше категоричен – Балканският маршрут е блокиран, границите няма да бъдат отворени. Той отправи послание на шест езика към търсещите убежище хора, в което ги увери, че съобщенията в социалните мрежи за отварянето на границите са лъжа.

Вътрешният министър на Северна Македония заяви, че Скопие е подсилило охраната по границата. „Не очакваме проблеми. Наше задължение обаче е да засилим охраната“, посочи Оливер Спасовски.

След дълги преговори и убеждаване мигрантите от палатковия лагер се съгласиха да напуснат. Според регионалния координатор за Северна Гърция и Епир за миграционната политика – Никос Рангос, около 300 души вече са напуснали и са били извозени с автобуси до лагерите, в които са били настанени първоначално.

В полето край „Диавата“ тази сутрин все още има няколко палатки, които ще бъдат премахнати до края на днешния ден, а хората в тях – преместени на по-сигурно място. В района се забелязва засилено полицейско присъствие, за да се избегнат евентуални нови размирици.

Над 70 000 бежанци и мигранти живеят в Гърция в резултат от масови бежански наплив от 2015 година, който беше предизвикан от кръвопролитната война в Сирия, Ирак и др. Повечето от хората са подали молби за убежище. Системата за разглеждане на молби за убежище обаче е твърде натоварена, а и допълнителният процес на проверка и одобрение е доста бавен, което означава, че получаването на официално разрешително може да отнеме години.

През 2016 година край граничното градче Идомени се оформи огромен палатков лагер, в който се настаниха около 8000 души – основно от Сирия, Ирак и Афганистан, които останаха блокирани там, след като европейските държави блокираха границите си. Лагерът беше разрушен от гръцките власти, а хората в него – дислоцирани в бежански центрове из цялата страна. /БГНЕС