Бежанци от Украйна искат да останат в хотелите, няма къде да отидат

Започна настаняването на украинските бежанци в държавните бази по морето. Детският лагери в Равда вече е пълен с 170 души, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Настанени има и в съседната база, а останалите държавни места за настаняване на бежанци тепърва се подготвят. Местата обаче не достигат.

До 31 май бежанците трябва да напуснат хотелите по Черноморието, след като правителството обяви, че няма да продължи програмата за подпомагане на хотелиерите.

„В нашия комплекс има вече настанени 130 души, но и в днешния ден, хората продължават да идват и ни казват: помогнете, моля ви. Настанете ни, не ни трябва топла вода, нищо… Просто искаме покрив над главата, защото хотелиерите ни казват, че програмата е до 31 май“, разказа пред БГНЕС Наталия, която е координатор сред украинците.

Доброволците, които помагат за разселването търсят варианти за настаняване и в хотелски база, които няма да отворят това лято.

„Знам, че базите не са достатъчно. За тези от бежанците, които местата няма да стигнат, трябва да излизат на квартира, но те нямат никакви средства, никакви пари. Затова ни питат постоянно и са много притеснени, трябва да останат на улицата”, коментира хотелиерът Тамара Анастасова.

Бежанците от Украйна настояват програмата да бъде продължена и да останат в хотелите.

Над 40 000 са украинските бежанци по Южното Черноморие. Местата в държавните бази нямат капацитет да настанят всички. /БГНЕС