Бежанци от Украйна се включиха в акция по кръводаряване в Бургас

Бежанци от Украйна се включиха в акция по кръводаряване в Бургас. От рано сутринта пред отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас се образува опашка от желаещи да дарят кръв, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморския град.

Всяка година на големия християнски празник Цветница БЧК Бургас, заедно с Бургаската болница организира това събитие в помощ на всички, нуждаещи се от кръвопреливане.

Тази година болницата покани да дарят кръв не само бургазлии, а и украинските граждани, които сме приели на територията на Бургаска област. Част от тях вече се лекуват тук, извършени са животоспасяващи операции и раждания, които изискват кръвопреливане. Чрез този благороден жест те ще помогнат не само на бургаските пациенти, а и на своите сънародници, които имат нужда от кръв.

„Украйна днес пролива кръв за целия свят, но украинци не отказваме кръв за там, където тя е нужна”, сподели за БГНЕС Александра, която е един от организаторите на протестите против войната в Украйна в Бургас. По думите й част от дошлите украинци, сред които и деца, нямат физическа възможност да участват в акцията, но са дошли, за да окажат морална подкрепа, както на своите сънародници, така и на самата акция.

Чужденците, които имат ЛНЧ и законно пребивават у нас, могат да бъдат кръводарители наравно с българските граждани, стига да отговарят на основните изисквания – да са здрави хора на възраст от 18 до 65 години. /БГНЕС