Бежанците не поискаха държавните бази, връщат се в Украйна или се спасяват по други начини

Днес от жп гарата във Варна трябваше да започне преместването на украинските бежанци от хотелите към държавните бази във вътрешността на страната. Бягащите от войната, обаче, масово отказаха да бъдат преместени. На гарата в града пристигнаха едва петима души, а по предварителна заявка трябваше да са 200 души.

"Тече организация по извозване на бежанците от Варна. Във влака има между 5 и 10 души, които пожелаха да бъдат извозени". Това заяви областния управител на Варна Благомир Коцев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Вчера държавата обяви, че очаква хиляди бежанци да бъдат преместени в държавни бази във вътрешността на страната, като дори има готовност за прикачане на допълнителни вагони към влаковите композиции, ако има повече желаещи.

"Идеята беше да извозим около 200-250 души от няколко хотела. Много от тях в последния момент решиха, че ще си търсят собствен начин на настаняване по градовете или да тръгнат към Украйна. Имахме стройна организация. Бяхме подготвили четири вагона допълнително към влака Варна – София, но в момента ги разкачаме", посочи той. "Първият хотел, в който отидохме да изведем хората, беше хотел „Берлин” в „Златни пясъци”. Те обаче решиха да останат още един ден. Хотелът е готов да ги остави – знаете, програмата е до 31 май”.

Бежанците са знаели от два дни в колко часа да бъдат пред хотела и къде отиват.

"Аз затова съм тук - за да проверя как върви подготовката на буферната зона. Виждам, че колегите от БЧК и от другата НПО са вече готови с къта за деца и с подкрепителни напитки. Пет автобуса на МО вече са в Златни пясъци, за да качат 200 човека, за да дойдат на гарата, и да пътуват към Плевен, Дупница, и оттам към Паничище", каза председателят на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева.

"Не знам къде ни карат, тук има всичко - аптеки, магазини, а там не знам какво ще е. Гледах на картата, там, където отиваме, има само една аптека, няколко ресторанта, но не знам дори дали има магазини. Не ме интересува къде ще съм, важното е да има пътешествия", каза бежанец от Украйна./БГНЕС