Безос: Космическият туризъм стартира на 20 юли

Компанията Blue Origin на американския предприемач Джеф Безос съобщи, че ще изстреля с пътници и екипаж на борда ракетната система New Shepard на 20 юли.

Космонавтите вероятно ще включват персонал на компанията, но едно място се продава на търг онлайн.

Полетите на New Shepard са субиорбитални. Те са проектирани да отведат пътниците на космическо пътуване, което за кратко ще надмине височината от 100 км.

Това е така наречената линия на Карман, която е определена от широко международно споразумение за отправна точка за полети в космоса.

"Само 569 души някога са били по линията Карман. С нашето ново превозно средство Shepard сме на път да променим това и да го променим драстично", каза Ариан Корнел, директор на продажбите в Blue Origin.

Тя отказа да коментира дали самият г-н Безос може да е на полета на 20 юли.

Съобщението на Blue Origin е поредното доказателство за възраждане в космическия туризъм след празнота от почти 12 години.

Предложението на г-н Безос е само едно от няколкото, които сега са отворени за супер богатите. Очаква се конкурентният бизнесмен Илон Мъск да изстреля един от своите SpaceX Dragonships през есента с изцяло цивилен екипаж на борда./БГНЕС, Би Би Си