Безплатен градски транспорт за жителите на Монпелие

Посетителите и туристите все още ще трябва да плащат по 1,60 евро за пътуване, макар че Монпелие става поредният град в Европа, в който пътуването с автобус и трамвай е безплатно за местните жители.

Френският град Монпелие в Южна Франция стана поредният европейски метрополис, който позволи на всички свои жители да пътуват безплатно с обществения транспорт.

Цялата държава Люксембург, включително едноименната ѝ столица, се отказа от таксуването на местните жители през 2020 г., след като столицата на Естония Талин въведе тази политика през 2013 г.

От 21 декември жителите на Монпелие със специален пропуск могат да пътуват безплатно с трамваите и автобусите в южния френски град.

Мишел Делафос, кметът социалист на 500-хилядния град, обеща безплатен обществен транспорт, когато беше избран през 2020 г.

Той започва с въвеждането на безплатни пътувания през уикенда, а на следващата година ги разшири за всички лица под 18 години и над 65 години през цялата седмица.

Делафос заяви, че инициативата е част от "европейския ангажимент към ... опазването на климата и повишаването на покупателните възможности на гражданите".

"Създадохме асоциация, която да помогне на други европейски кметове да направят същия избор", каза той.

Одри Бенез, 46-годишна управителка на туристическа агенция, беше впечатлена.

"Това би могло да насърчи хората да използват по-малко автомобилите си, особено при цените на бензина в момента", каза тя.

Преди инициативата за безплатен обществен транспорт в Монпелие едва 86 000 души бяха платили по-евтин целогодишен абонамент за ползването му, според данни на АФП.

Но през последните дни, предшестващи пускането на безплатния пропуск под формата на карта или приложение за смартфон, потребителите на услугата са вече 260 000 абонати.

От кметството заявиха, че въвеждането на нов данък върху транспорта за компании с повече от 11 служители ще помогне за финансирането на инициативата за безплатен транспорт./БГНЕС