Безплатно летуване за ученици в помощ на туристическия бизнес

Ще дадем възможност на 30 хиляди ученици, учители и други лица да посетят по определен ред туристическите места – хотелите, това ще стане през туристическите оператори. Така в продължение на една седмица децата ще могат безплатно да летуват и да си отдъхнат от тежките месеци, а и да подпомогнат бизнеса.

Това съобщи министърът на образованието Николай Денков, който заедно с колегите си Асен Василев и Стела Балтова, обяви новите мерки, с които ще се подпомага бизнеса и в частност най-тежко засегнатия от пандемията – туристическия, предаде репортер на БГНЕС.

Програмата се казва "Отново заедно" и в нея ще бъдат включение всички ученици от I до XI клас от държавните и общинските училища.

Денков обясни, че ограниченията, с които кандидатстващите училища ще трябва да се съобразят е, че всяко училище ще може да се включи с не повече от 70 деца. Няма ограничение от гледна точка на това дали малко или голямо училище може да кандидатства за безплатно летуване.
Освен нощувка, ще се организират различни арт дейности, посещения на музеи.

Програмата за безплатното летуване ще бъде отворена до 15 септември. Ще бъде разработен цялостен пакет с пълно изхранване.

Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за I до III клас и на 30 юни за ІV до ХІ клас. Малко по-късно свършват занятията за X и XI клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли.

Програмата ще бъде финансирана с 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител.

Разработва се и специална програма за профилактика на учители и педагогически колектив, които да се възползват от рехабилитация. Бюджетът за нея ще бъде 400 хиляди лева.

Една от целите на тази програма е да се възстанови здравето на учителите, които преживяха много тежка година на обучение в условията на пандемия. Едновременно с това ще бъдат подпомогнати базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към Националния осигурителен институт, ще се създаде също заетост на лекари и рехабилитатори. /БГНЕС