БФС: Коментарите на Саутгейт са безпочвени, неуместни и излишни

БФС реагира остро на думите на Саутгейт, че очаква расистки прояви при гостуването на Англия на България.

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов изпрати остро писмо до УЕФА във връзка с коментарите на селекционера на Англия Гарет Саутгейт, който заяви, че очаква расистки прояви, насочени срещу състезателите му, по време на мача между България и Англия следващия месец.

След срещата между двата тима на „Уембли“ миналата събота се появиха информации, че български фен е изведе от стадиона и задържан от полицията, след като е отправил расистки нападки към звездата на „Трите лъва“ Рахийм Стърлинг. В последствие Саутгейт заяви, че няма да се учуди, ако подобни инциденти има и на Националния стадион „Васил Левски“ следващия месец.

В писмо до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис Михайлов изразява възмущението си от коментарите на Саутгейт. „БФС приема подобни действия за напълно безпочвени, неуместни и излишно нагнетяващи обстановката преди атрактивния двубой, който българските фенове очакват с огромен интерес вече цяла година. В централата на съюза не е постъпила официална информация за расистки обиди и арест на български запалянко на „Уембли“, а дори такъв случай да съществува, генерализацията и предварителното създаване на напрежение от страна на официални лица от английския тим са в категоричен разрез с взаимното уважение и феърплея, основни ценности както на Българския футболен съюз, така и на УЕФА“, се казва в писмото до европейската футболна централа.

Мачът между България и Англия ще се играе на 14 октомври от 21:45 часа, като част то стадиона ще бъде затворен за публика след наказание от УЕФА заради предишни прояви на расизъм от страна на българските фенове. /БГНЕС