БФС - 18 години стигат!

Утре вечер, 16 ноември, от 19:00 часа наше време България ще посрещне Унгария в европейска квалификация на Националния стадион „Васил Левски“ при закрити врата. Да, това е окончателният вид на срещата с „маджарите“, след като през последните десетина дни двубоят между двата национални отбора бе подхвърлян непрекъснато наляво и надясно из страната ни. От София, през Пловдив и Кърджали, обиколката приключи в крайна сметка отново в столицата. Толкова много перипетии, обрати, драми, а от Българския футболен съюз за пореден път доказаха, че могат да изненадат обществеността дори след 18 години начело на родния футбол.

Всички „беди“ започнаха всъщност от обявените планове за протести срещу ръководството на централата по време на срещата с унгарците. От организаторите публикуваха нагледно схема с позиционирането на футболните запалянковци на различни клубове по трибуните – протест, който при всички случаи бе планиран като мирен. Не така обаче разтълкуваха нещата от „Бояна“ – на 6 ноември, след препоръка от Европейската централа (УЕФА), мачът между България и Унгария бе преместен за първи път в Пловдив, без публика, а домакин на двубоя щеше да бъде стадион „Христо Ботев“.

Три дни по-късно излезе информация от строителната фирма, отговаряща за „Колежа“, че провеждането на срещи на стадиона в периода 13-20 ноември е непрепоръчително поради монтажни дейности на тежки елементи от козирката на съоръжението. Последваха нападки между строителя на „Христо Ботев“ Илиян Филипов и зам.-изпълнителния директор на БФС Христо Запрянов – Филипов твърдеше, че пловдивските Ботев и Локомотив са заплашени с отнемане на лицензите, докато за Запрянов отричаше и обвиняваше Филипов във възпрепятстване провеждането на двубоя под тепетата. В крайна сметка, на 13 ноември Община Пловдив обяви, че мач между България и Унгария на „Колежа“ няма да има.

Междувременно, президентът на БФС Борислав Михайлов даде интервю, в което говори за опасността при непровеждане на срещата с унгарците, българският футбол на практика да изчезне. „Едно такова неотдаване на стадион е като отказ от организиране на спортно състезание, което означава, че държавата не е помогнала на федерацията да си организира мача, което означава намеса, което означава изключване от УЕФА. Не говорим само за лишаване на отборите от участие в европейските турнири, тук говорим за блокиране в рамките на доста дълъг период на целия футбол в България. Това е немислимо, няма причини да се случи това, това би било абсолютна катастрофа“, каза бившият вратар на националния отбор и Левски – изказване, за което той не пое никаква отговорност.

След като опитът двубоят да се играе в Пловдив се сгромоляса, от БФС потърсиха вариант с изиграване на мача в Кърджали. „Арена Арда“, домът на местния тим, бе готов за приемане на евроквалификацията, по думите на новоизбрания кмет Ерол Мюмюн, който заяви по Дарик, че срещата „на 99% ще се играе в Кърджали“. Нормалният човек би очаквал това да означава малко или много, че двубоят наистина ще се изиграе в Южна България, но не би. И Кърджали скоропостижно отпадна от сметките, след като стана ясно, че по правилник гостуващият състав не може да пътува на повече от 90 минути от летище – и тук сметката на БФС не излезе.

В крайна сметка, след толкова много обрати, стигнахме до краен вариант два дни преди мача – един, ако сметнем, че днес стана ясно, че срещата ще бъде без публика, след като подадената от адвоката по спортно право Георги Градев жалба до съда в Лозана не бе уважена. България срещу Унгария на 16 ноември от 19:00 часа наше време на „Васил Левски“ пред празни трибуни. Почти целият първоначален вариант на двубоя остана, с изключение на часа, който предварително бе обявен за 21:45, но изместен по-рано по желание на унгарците заради бързото им прибиране след мача, както и факта, че на трибуните няма да има фенове.

Липсата на публика на стадиона предизвика сериозно негодувание у редица министри и други политически фигури, сред които спортният министър Димитър Илиев, премиерът Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И тримата порицаха решението за провеждане на двубоя при закрити врата – така недоволството към БФС бе изразено и на ниво държава, след като вече за мнозина бяха ясни недоволството на фенове, опозиция на ръководството, както и други футболни деятели. Протест срещу БФС се готвеше първоначално в София, щеше да има такъв в Пловдив и в Кърджали, като в крайна сметка ще се проведе преди срещата с Унгария в четвъртък от 17:00 часа, при нова схема на позициониране на запалянковците – откъм Сектор Б по булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" ще са позиционирани феновете на Левски, откъм Сектор Г - тези на ЦСКА, а на ул. "Генерал Гурко" - привържениците на останалите отбори. Поканени бяха и унгарски привърженици, които ще пътуват до България. От СДВР призоваха за мирен протест на специален брифинг по-рано през деня, като разкриха, че организатор на протеста е столичен клуб – това до известна степен няма такова значение, предвид факта, че идеята на протестните действия е да се демонстрира нагледно обединението на запалянковците и клубовете срещу сегашното ръководство на БФС.

Обръщайки внимание на унгарската страна, която подобно на локацията на стадиона бе буквална размятана от град в град само два дни преди насрочения час за двубоя, негодуванието бе най-ярко изразено в позицията на местната федерация, която си направи труда да обяви къде ще се играе квалификацията преди родната централа, която бе доста лаконична при официалното си изявление, отново посочвайки с пръст общината в Пловдив. Унгарската федерация публикува дълго становище, в което явно изрази разочарование, гняв, недоволство - и с право, от създалата се ситуация. Най-ярко остава следното – „не можете да организирате дори семейна ваканция, камо ли международен мач“. И с това се прочухме по света и то по негативна линия.

Всъщност, скандалната неяснота около това къде ще играят българи и унгарци ни вкара в редица чуждестранни издания, а шумът бе по-сериозен отколкото при отразяването на местните избори в страната ни, които бяха съвсем наскоро. Всичко това, за да се окаже най-накрая, че мачът ще бъде в София, но без фенове, защото видиш ли „има сигнали за възможни безредици и опасност за обществения ред“.

Без съмнение, от Българския футболен съюз не спират да ни изненадват и след 18-годишно управление. Този сценарий, тези обрати на съдбата са достойни за Холивуд. Борислав Михайлов окачестви възможността да няма мач в Пловдив като потенциална катастрофа за българския футбол – а дали всъщност милият на всички ни футбол отдавна не е катастрофирал? Оцелял, но ранен, мъчещ се да се оправи, но невиждащ светлина в тунела? Със сигурност има и хора, които продължават да подкрепят Михайлов, Емил Костадинов, Йордан Лечков и останалите в управлението на БФС.

Има обаче и такива, на които им омръзна да се случват събития като от последните десетина дни. Лоши резултати, непрекъсната смяна на треньори, липса на идеи и стратегии за развитието на футбола ни, тъпчене на едно място. България няма да види скоро голям международен форум, но в последните дни видя голям международен срам. Има виновници, които рано или късно ще си понесат последствията. А относно протеста – той цели да докаже, че има обединение срещу сегашното ръководство. Дали 18 години стигат, други ще си направят равносметката, но случилото се в последно време е само и единствено доказателство, че нуждата от промяна във футбола ни е крещяща. /БГНЕС

----------------------------------------

Стефан Игнатов, Спортен отдел на БГНЕС